annonse

Klart for sommedekk

SOMMER: SOMMER: På tide å tenke sommerdekk. (Foto: )

Vinteren er definitivt på hell og det er på høy tid å tenke sommerdekk. Her følger noen råd om hvordan du skal forholde deg.

  • TEKST OG FOTO: Øivind Skar

* Piggdekksesongen varer i år til og med søndag 15. april. I de tre nordligste fylkene kan piggede dekk benyttes inntil 1. mai. Men regelverket er utformet slik at bilen uansett skal være sikret mot å gli, så om vinteren ikke har sluppet taket innen nevnte datoer, er det fortsatt lov å bruke piggdekk.
* Det gjelder ingen spesielle krav for kjøring med piggfrie vinterdekk om sommeren.
* Minste lovlige mønsterdybde på sommerdekk er 1,6 mm. Eksperter anbefaler minimum 3,0 mm for sikker kjøring.
* Roter dekkene for å få mest mulig jevn dekkslitasje.
* Legg alltid de minst slitte dekkene på bakhjulene. Dette gjelder uansett om bilen trekker på forhjulene, bakhjulene eller alle fire hjul. Man får tydeligere varsel gjennom forhjulene når bilen er i ferd med å miste veigrepet enn når bakhjulene vannplaner og brått slipper grepet.
* Brede dekk vannplaner raskere enn smale dekk.
* Pass på riktig lufttrykk. Temperatursvingninger påvirker dekktrykket. Riktig dekktrykk står i instruksjonsboken, i en av bilens dørkarmer eller på innsiden av tanklokket.
* Vinterdekkene lagrer du liggende eller hengt opp i felgen, og helst mørkt og kjølig. Men aller viktigst er å ha nok luft i dekkene og at de ikke legges i olje-, bensin- eller kjemikaliesøl.
* Sjekk vinterdekkene for rifter og andre skader. Det kan stå en spiker gjennom dekket uten at du har merket det.
* Sjekk også felgene for skader, og lakk over sår i aluminiumsfelgene før de korroderer.


(Arkivartikkel fra 11.04.2007)
Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.