annonse

Så var det hjort

HVILETID: HVILETID: Stek ikke alt kjøttet på en gang. Da blir det nemlig kokt istedenfor stekt. Ta en neve av gangen og la det stekte kjøttet få hvile litt før det går i gryta igjen. (Foto: )

Gryterett på høsten kan bli helt vilt.

Fredrik Nordahl

Høstjakta er i gang. Rådyr, rein, elg og hjort går farlige uker i vente. Skogsfuglene bør også kikke seg en gang eller to under vinga.

Oss andre, på toppen av næringskjeden, kan meske oss i gryter, steker, biffer og fileter. Kjenner du skogen ekstra godt, kan du ordne deg et måltid bare ved å ta med deg børsa, en kniv og tenne et bål.
Men vi er ikke Lars Monsen alle sammen, så da kan det heller være greit å kjenne noen som har gyldig jegerbevis og som attpåtil er tilbøyelig til å treffe et dyr med rifla.

Mange jegere har fryseren full av alskens viltkjøtt. Noen av dem fordi de er grådige og kjøkkenudugelige, andre fordi de er for gode skyttere og ikke vet bedre enn å fylle fryseren til randen. Er du heldig kan det være du kommer over den gavemilde jegeren. Den blide jegeren, med skitt under neglene, blod på armene og et lår i hånda.

– Her! Ta dette, sier jegeren og smiler lurt.

Selv fikk jeg bare en kniv i hånda. Hjorten hang til mørning, festet med kjetting i et skjul i Drangedal.

– Ta det du har lyst på, sa gubben og tuslet tilbake ut på tunet.

Dermed var en hjortebog på størrelse med en liten potetsekk i hus.

Selv om hjort er noe av det norskeste av det norske, vet ikke alle å sette pris på den. Vel, det er kanskje akkurat det som er problemet. Prisen er ofte skyhøy. I alle fall indrefiletstykkene som ligger i kjøttdisken. Men må du på død og liv absolutt ha en biff eller medaljong?

Viltgryter er frikjøring. Ingen regler. Stek det du har, enten det er bog, rygg eller nakke, legg til side, kok opp noe kraft, tøm grønnsakskuffen, kutt opp i vulgære biter og ha i høstfargene i den gamle jerngryta som fortsatt holder koken selv om den er blitt mishandlet av rust og bestemors herjinger siden det var svart-hvitt på TV.

FOTO: BIRTE ULVESETH(Arkivartikkel fra 03.10.2008)