annonse

Med rett til å trøste

ACTION PÅ LERRETET: ACTION P� LERRETET: James Bond i Daniel Craigs skikkelse får ikke uventet mye å hanskes med i premiéreklare «Quantum Of Solace» - en mengde trøst. FOTO FRA FILMEN (Foto: )

Agent 007 er her igjen. Og han mener alvor – denne gangen også.

Andreas Soltvedt

I dag er det duket for norgespremière for den 22. James Bond-filmen i rekken. Det dreier seg i sannhet om et fartsfylt møte med 007.
"Quantum Of Solace" er filmens navn, for øvrig hentet fra en novelle Bond-faderen Ian Fleming ga ut i 1960. Kun tittelen matcher innholdet i originale "Quantum Of Solace" som fritt oversatt betyr noe sånt som "en mengde trøst".

Mindre særpreg

Trøsten for Bond-fansen er utvilsomt at den triggerraske agenten er tilbake på lerretet i minst like vital grad som tidligere.
Uromomentet er at James Bond anno 2008 framstår som en mer endimensjonal karakter enn tidligere. Borte er de humoristiske betraktningene, smilene og de gjentatte klassikerreplikkene. � rets James Bond kunne egentlig vært en agent av hvilket som helst overjordisk kaliber.
Men når dette er sagt, må det også noteres at det nye Bond-eventyret framstår som en svært detaljrik og velutstyrt eventyrfortelling. En time og 46 minutter med underholdningsvold går unna, rett nok uten at man noen gang skjelver ordentlig i stolen. Formelen er gitt i 007s globetrottertilværelse. Han svikter ikke denne gangen heller, selv om avslutningen er i overkant tilbakeskuende.

Eventyr i filmformat

Kort fortalt tar "Quantum Of Solace" til der forgjengeren "Casino Royale" sluttet. Nyfilmens handling står solid på egne ben. Den mystiske organisasjonen Quantum med gjennomført sleske Dominic Greene som forbrytersk midtpunkt er hovedmotstanderen.
Som i det kjente folkeeventyret om Per, Pål og ikke minst Askeladden går det til vanns, til lands og i lufta med når James Bond søker å la rettferdigheten skje fyllest. Eventyrtrekkene har alltid vært rikelig til stede i filmene om James Bond. Også denne gangen skjønner vi hvor ferden går før vi har sett ham utfolde seg.

Tid for underholdning

"Quantum Of Solace" kan ikke sies å være toppunktet i den lange rekken av Bond-moro i filmformat. Men produksjonen er sterk nok til at det rette filmpublikummet vil hygge seg godt i seteradene.
Og vi ser allerede fram til neste gang superagenten dukker opp på kinoene. Det er ikke lite bare det.


(Arkivartikkel fra 07.11.2008)
Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.