STORSALEN

STORSALEN: blir kjempefin med skyveamfi. Det skaper fleksibilitet, sier Lars Vik og Trond Hannemyr fra Friteatret. ALLE FOTO: TORE ØYVIND MOEN

Ælvespeilet, ett år før åpningen

Om nøyaktig ett år åpner Porsgrunns kulturhus. Veldig fleksible løsninger, mener Lars Vik og Trond Hannemyr fra Grenland Friteater som var med på omvisning.

GLEDER SEG

GLEDER SEG: Kulturhusleder Knut Inge Solbu (t.v.) gleder seg til å ta fatt. – Neste års PIT har vi ikke begynt å planlegge ennå, sier Trond Hannemyr.

Kulturhuset ligger med flott utsikt mot elven.

De to inngangene har begynt å ta form, en fra gateplan og en fra elvesiden. Glassvegger fra foajeen vil gi godt utsyn mot vannet.

Her blir også kafé og uteservering.

Facebook-knapp kommer her

� pent hus

Søndag, under Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival (PIT), vil huset bli åpnet for publikum.

– � rets teaterfestival blir den siste før kulturhuset er på plass. Vi håper naturligvis at festivalen vil ta huset i bruk neste år, sier Knut Inge Solbu, kulturhuslederen.

– Det kommer vi sikkert til, men ingenting er bestemt. Vi kommer fortsatt til å ta i bruk tidligere scener, sier Trond Hannemyr. Alt i PIT skal ikke puttes inn i kulturhuset, men et hus med faste tekniske fasiliteter vil bli en lettelse. Det tar mye tid å rigge provisoriske scener i gamle fabrikklokaler og lignende, så huset gir oss muligheter til å ta i mot teknisk avanserte forestillinger, sier han.

Husets stolthet

Knut Inge Solbu viser oss byggets store stoltheter:

Først og fremst hovedsalen med plass til 400 publikummere og det Grenland Friteater anser som noe av det viktigste, skyveamfi som også er lagt inn i den lille salen.

Alkoholfrie områder

– Skyveamfi gjør at scenerommet kan endres etter behov, fra flatt gulv til bratt amfi. Den fleksibiliteten er viktig å ha, mener de, også fordi det skaper god kontakt med scenen der det er lagt inn orkestergrav som kan fjernes ved behov.

Den lille salen kan ta opp mot 200 publikummere og er derfor større enn salen på Friteatret i Huken. Kunsthallen med tilstøtende formidlingsrom som Porsgrunn kunstforening skal drifte begynner å bli synlig, mens danse/øvingssal ennå ikke er påbegynt.

God akustikk

Det kan foregå arrangementer i de to salene samtidig, men med varsomhet på grunn av lydlekkasjer når dører åpnes. Veggene i salene blir dekket av bambuskledning som skal være en god akustisk løsning, sier Solbu.

En viktig ting som er lagt inn i prosjektet, er mezzaninetasjer med alkoholfrie områder slik at ungdomsarrangement kan være åpne også for mindreårige.

Innkjøring og åpning

Ennå er ikke program for huset lagt. I juli 2013 blir det innkjøringsfase og åpning skjer i august. Fortsatt er det ting som skal på plass. Teknisk leder for huset skal ansettes. Kafédriver må også inn.

– Men vi er godt i rute rent driftsmessig. Litt på etterskudd teknisk, men ikke mye, sier Knut Inge Solbu.

 

Delta i debatten!

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.
Les mer om våre regler og moderering.