annonse

Er dette Norges minste bibliotek?

Skape liv
Skape liv: Prosjektgruppa håper «Vesle Bokstua» vil bidra til et levende sentrum. Det døgnåpne biblioteket med selvbetjening ligger rett ved Bøen kiosk og kafé i Tuddal. (Foto: Mari Søgaard)

11 år gamle Mari Tjønn klippet snora da Norges kanskje minste bibliotek åpnet i Tuddal i dag.

  • Katrine Rohde Johannessen

Med en grunnflate på 7 kvadratmeter er nok «Vesle bokstua» i hvert fall Telemarks minste bibliotek. Boksamlingen er det derimot ingenting å si på. 651 bøker er registrert så langt.

I to måneder har en prosjektgruppe jobbet effektivt med det nye tilbudet, som er et ledd i Tuddal-prosjektet «Fra bygd til landsby». Gruppa har bestått av Anne Lise Tjønn, Trine Kahrs og Mari Søgaard.

Ville gi sin egen lekestue

– I utgangspunktet ville Mari (Tjønn) gjerne donere sin egen lekestue til prosjektet, men for at voksne også skal kunne bruke bokstua trengte vi litt mer takhøyde. I stedet har vi med prosjektmidler fra «kulturbasert næringsutvikling» innredet et lite hus. Her er det bokhyller, og trekasser snekret av en lokal bonde, forteller Mari Søgaard.

Tanken er at bokstua skal være åpen hele døgnet, 365 dager i året. Her kan Tuddals fastboende, hyttefolk og andre besøkende ta turen innom og låne med seg en bok når de trenger nytt lesestoff.

– Vi har registrert alle bøkene og designet klistremerker som festes i permen, men vi fører ingen registrering av utlån. Vi håper rett og slett at folk er ærlige, sier Mari Søgaard.

Donert

Alle bøkene er donert av privatpersoner. I bokstua står det også en kasse hvor det går an å legge igjen bøker man selv er ferdig med.

– Vi har ikke kjøpt inn noen bøker, men har allerede en god og variert samling, spesielt innen barnebøker, forteller hun.

I samlingen finnes blant annet klassikere fra Torbjørn Egner og Alf Prøysen. Blant annet en godbit med Egners dikt om huset hvor han bodde i Rauland.

Oppfordret til å låne

Lokale barnehage- og skolebarn var invitert til åpningen av bokstua, som ligger rett ved Bøens kiosk og kafé i sentrum av Tuddal.

– Vi oppfordrer alle til å låne med seg en bok hjem, og håper bokstua kan bli godt brukt i tiden framover, sier Mari Søgaard.
 

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse
annonse
annonse

annonse