annonse

Er irritert og lei av NRK-musikken

IRRITERT
IRRITERT: Ellen Nordstoga mener P1 har et ansvar for å vise mer bredde og variasjon enn det som blir spilt på kanalen i dag. Hun savner også mer musikk på norsk. (Foto: FREDRIK PEDERSEN)
Musikken i Telemarksendinga

Ellen Nordstoga mener det er for lite bredde i musikken på NRK P1. Er du enig? Se dagens spilleliste til høyre og døm selv!

Vendy Berg Hegle

Denne uka fikk Ellen Nordstoga fra Vinje nok. Folkemusikeren og mor til artistene Odd og Aasmund Nordstoga har sett seg grundig lei den A og B-listede popmusikken som bestemmes fra sentralt fra NRK i Trondheim og som brukes i de ulike P1-sendingene. Hun mener det er for lite musikk på norsk og for lite bredde i det som blir spilt. Saken ble først omtalt på NRK Telemark, og Nordstoga forteller at hun har fått mange tilbakemeldinger fra folk som deler hennes synspunkt. Dette er et tema som engasjerer, sier hun.

– Som en statlig kanal som vi betaler lisenspenger til, mener jeg de har ansvar for å gi et bredere musikktilbud enn det de gir i dag. Flere sjangere og artister slipper aldri til, og at bare en tredjedel av musikken er norsk, syns jeg er veldig rart når vi bor i Norge, sier hun.

Bommer på målgruppa

Ifølge Atle Bredal, musikkansvarlig i P1, er rundt 46 prosent av musikken som spilles på kanalen av norske artister, og 33 prosent med norske tekster.

Nordstoga vil gjerne høre på P1 for å få med seg de lokale innslagene og følge med på det som skjer i fylket, men hun blir til stadighet irritert over musikken som spilles, og at den samme låta av den samme artisten spilles om og om igjen.

– De kaller det strategi, men jeg skjønner den ikke helt, og tror jeg har mange med meg på det. Jeg mener de musikkansvarlige bommer litt på målgruppa til P1, sier hun.

– Vitsen er borte

Knut Buen, folkemusiker deler synspunktene til Nordstoga. Han mener det er leit at folkemusikken og klassisk blir forbeholdt egne kanaler.

– Hele vitsen med lokalradio blir borte når bredden ikke er til stede lenger. Det er en ensretting av noe som kunne ha gitt ett veldig mangfold, sier han, og frykter at lite variasjon vil føre gjøre folk mindre åpne mot andre sjangere.

– Det er ingen ting i veien for å rette opp i skjevheten, men det krever vilje av administrasjonen i NRK til å gjøre noe med det.

Ikke mulig å gjøre alle til lags

Atle Bredal, musikkansvarlig i P1, sier han har forståelse for Nordstoga og Buens synspunkt, men tror det er umulig å innfri alles ønsker, med tanke på sjangerbredde. Til det er sjangerne for mange og publikummet for bredt.

– Radiostrategien er slik at vi har ulike kanaler som tar seg av forskjellige sjangere. Utviklingen går i retning av mer spesialisering og nisjekanaler hvor folk kan oppsøke det de er interessert i selv. Jeg tror det er vanskelig å reversere dette, sier han, og påpeker at P1 spiller mer norsk musikk enn hva de er pålagt.

– Hver tredje plate vi spiller er med norsk tekst, og så godt som hver andre er av en norsk artist. Vi skulle gjerne spilt flere med norske tekster, men mange av de norske artistene synger på engelsk. Det går en fin linje på hvor mange ganger man kan spille en artist før lytterne går lei, dessuten forventer vårt brede publikum også musikk fra internasjone artister, sier han, og opplyser at distriktskontorene har en musikkontakt som de samarbeider med dem om de lokale artistene.

Takknemlig

Countryrockbandet Ni Liv fra Midt Telemark, er blant dem som har blitt mye spilt i P1. Bandet har blitt listet 11 ganger, og har dermed formidlet musikk og bødialekt til hele landet i lang tid.

Vokalist Jon Solberg hører ikke så mye på radio selv, men syns det er fint at musikken deres har sluppet gjennom utvelgelsesprosessen på Tyholt. Han tror radiolyttere tåler mer enn listemakerne kanskje tror.

– Generelt syns jeg det er viktig at P1 spiller norsk og variert musikk. Jeg hører ikke så mye på radio, men syns det fort kan bli mye gamle slagere på rotasjon. Man skal ikke undervurdere lytterne. Jeg tror de tåler det meste av lyd, sier han.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse