annonse

Her kan du guide deg selv ved hjelp av smarttelefon

QR-KODER:
QR-KODER: Prosjektleder for Drømmemila, Kirsti Arvesen Nesheim, skanner en av de 40 QR-kodene som tilhører den digitale guiden. (FOTO: TOM INGE ANDERSEN)
Slik fungerer QR-koding

Ved hjelp av smarttelefon eller nettbrett kan du nå selv guide deg gjennom Drømmemila på Ulefoss.

  • Tom Inge Andersen

– Dette har aldri vært gjort før i Telemark, jeg vet ikke om det er blitt gjort så mange andre steder i landet heller, sier prosjektleder for Drømmemila på Ulefoss, Kirsti Arvesen Nesheim.

Facebook-knapp kommer her

40 digitale guider

Hun sikter til informasjonstavlene som er satt opp på de sju kulturhistoriske stedene langs Drømmemila, der folk selv enkelt kan la seg guide digitalt. Få fortalt historier, som er tekstet på engelsk og se tusentalls av bilder, og til og med høre musikk, ved bruk av sin egen smarttelefon eller nettbrett.

– Her for eksempel, er en digital guide til Holla kirke, sier hun og bøyer seg ned mot de fem QR-kodene nederst på tavla.

En kode til skal opp på tavla, en som leder til en 3D-visning av kirka slik den så ut da den i sin tid var hel.

– Her kan du bevege deg rundt og til og med inn i kirka, sier Nesheim.

– Når de to siste kodene er på plass har vi til sammen 40 digitale guider i forbindelse med Drømmemila: Telemarkskanalen, Ulefos Jernværk, Øvre Verket, Geoparken, Romnes kirke, Holla kirkeruin og Ulefos Hovedgaard, sier prosjektlederen – som da hun holdt på med prosjektet ble omtalt som «Drømmekvinnen»

– Nå er jeg bare en forhenværende drømmekvinne, sier hun med glimt i øyet.

Drøye to millioner

Nesheim anslår at prosjektet har kostet drøye to millioner kroner.

– Prosjektet har pågått over tre år og er blant annet støttet av Telemark fylkeskommune, Riksantikvaren, Nome kommune og litt fra alle partnerne, sier hun.

– Det vi har gjort er å lage denne digitale guiden, som du også kan gå inn på nett og finne, vi har shinet opp parkeringsplassene her ved Holla kirke og på Øvre verket, vi har fått opp disse infotavlene. Vi har etablert ordinære guidede turer. Dessuten har vi laget en digital fotobank.

Mye kulturhistrie

Kirsti Arvesen Nesheim tør ikke påstå at Ulefoss er blant stedene som har mest kulturhistorie å vise til.

– Men det er ikke noen tvil om at akkurat her på Ulefoss så ligger det veldig konsentrert. Lange linjer og en unik kontinuitet.

Fakta om Drømmemila:

  • Et samarbeid rundt kulturminnene på Ulefoss.
  • Rundt Ulefossen, i en mils omkrets, ligger Ulefoss Hovedgaard, Geoparken Gea Norvegica med Fensfeltet, Øvre Verket, Ulefos Jernværk, Romnes middelalderkirke, Holla kirkeruiner og Telemarkskanalen.
  • Prosjektet har blant annet etablert en digtial guide til kulturminnene.
Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse