annonse

Mener Quisling-utstillingen er amatørmessig

MEGET KRITISK: MEGET KRITISK: - Arbeidet museet har lagt ned i den planlagte Quisling-utstillingen er direkte amatørmessig og naivt, sier nestleder Arnulf Rafgård i styret for Telemark Museum. FOTO: FREDRIK PEDERSEN (Foto: FREDRIK PEDERSEN)

Arnulf Rafgård slakter det faglige arbeidet som hittil er gjort med Quisling-utstillingen som Telemark Museum planlegger.

  • KARI GISHOLT Kari.gisholt@varden.no

SKIEN Bystyrepolitikeren fra Arbeiderpartiet og nestleder i styret for Telemark Museum har i likhet med de øvrige i styret fått tilsendt en del tekst som er tenkt brukt i utstillingen. Tekst som inneholder så mange feil, unøyaktigheter og misvisende informasjon at han reagerer.
- Har man en kostbar prosjektgruppe i sving, bør man forlange at arbeidet er førsteklasses. Det tilsendte materialet holder ikke mål, mener Rafgård som rett ut sagt kaller det nedlagte arbeidet for "amatørmessig". - Disse tekstene passer det seg ikke for Telemark Museum å bruke. Hvem i all verden har skrevet dem og kvalitetssikret dem, undrer han.

Allmennkunnskap

Rafgård er spesielt opprørt over feil han har funnet i det som skrives om Menstadslaget. I teksten heter det at regjeringen i juni 1931 sendte et Gardekompani og flere marinebåter på til sammen nesten fire hundre mann til Skiensfjorden for å slå ned arbeiderdemonstrasjoner på Menstad.
- Dette er en fullstendig feil framstilling av Forsvarets innsats på Menstad. Det var ingen kamper mellom militære styrker og demonstrerende arbeidere. Det var statspolitiet som slåss. Forsvarets folk nøyde seg med å ligge på Gråtenmoen og bevokte depotene. Menstadslaget, som foregikk i museets, nabolag er så allment kjent og beskrevet i hundretalls bøker og artikler at en institusjon som Telemark Museum burde kjenne den til bunns, mener Rafgård. - At museet i sin tekst til utstillingen også forveksler Odd Nansens "Nansenhjelpen" med faren Fridtjof Nansens "Nansenmisjonen" er nærmest utilgivelig.

Tøvete

- Det går ikke an å gjøre en så grov feil. Jeg blir oppgitt av dette tøvet, sier Rafgård.
I tillegg til de to grove feilene har han funnet en masse unøyaktigheter og det han kaller dårlig språk og misvisende formuleringer.
- Det heter i teksten at Vidkun Quisling vinteren 1925 hadde møter med ledere for Det Norske Arbeiderparti og Norges kommunistiske parti. Det riktige er at han oppsøkte dem. Fredrik Prytz fikk stor betydning for Quislings politiske orientering, skrives det. Det må menes Hagelin, sier Rafgård som ikke orket lese de siste tekstsidene han har fått oversendt.
- Jeg gadd ikke mer rett og slett. Det ble for dumt, sier Rafgård som aldri har lagt skjul på sin motstand mot museumsplanene.

Svindyrt

- Med et budsjett på to millioner er denne utstillingen en svinedyr affære for museet. Jeg har vært imot utstillingen fra dag en og er ikke blitt mindre skeptisk nå. En utstilling om en så viktig mann og tid i norsk historie burde vært overlatt til andre; Holocaustsenteret på Bygdøy eller Nobels Fredssenter på gamle Vestbanen hadde egnet seg mye bedre. Telemark Museum er et altfor lite museum til å påta seg en så stor oppgave. Det finns hundrevis av andre uløste oppgaver å ta fatt på, mener Rafgård som synes det smaker av naivitet når museet bruker tid og krefter på å få tak i en gyngehest som Vidkun skal ha lekt med som barn.
- Når jeg ser bilder av museumspedagogen løpe rundt med NS-flagg og gyngehest blir det totalt meningsløst for meg, sier Arnulf Rafgård.


(Arkivartikkel fra 13.04.2007)
Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse