SNART KLAR FOR VANNET

SNART KLAR FOR VANNET: SNART KLAR FOR VANNET: Lasse Bjerke, Matthew Burnside, Tom Strømstad og Morten Johansen har lagt ned mange timers arbeid i gamle «Bjarkå». Gunnar Dale gleder seg til sjøsettingen. FOTO: REIDAR PEERSEN

Sjøsetter skienshistorie

En gang i tiden fraktet «Bjarkå» arbeidere til Klosterøya. Snart kan den ha med både turister, teaterinteresserte og shoppinglystne rundt vannfronten i Skien.

HISTORISK SUS

HISTORISK SUS: HISTORISK SUS: «Bjarkå» - snart flytende skienshistorie.

«Bjarkå»

* Ble bygget på Elvestad båtbyggeri i Gråten i 1963.
* Er 9,5 tonn tung.
* Fikk navnet etter brødrene Bjarne og Kåre som var skippere ombord.
* Ble brukt som ferje over skienselva mellom Follestad og Klosterøya fram til 1971.
* Ble solgt til privatperson fra Nesodden, men kom i kommunens eie igjen for et par år siden.

SKIEN – Dette er virkelig en del av skienshistorien, utbryter Gunnar Dale.
Vi er på Geiteryggen, på kommunens lagerområde. Rundt en gammel ferjebåt har et arbeidslag fra Link Arbeid samlet seg. Siden februar har de lagt ned mange timers arbeid i å ribbe båten for innhold, pusse rust og male.

For om en måneds tid må den være skinnende klar. Etter 17. mai en gang blir det nemlig sjøsetting med både pomp og prakt og hornmusikk og sang.

– Helt unikt

Båten det dreier seg om er selveste «Bjarkå», båten som fikk navnet etter brødrene som engang kjørte den– Bjarne og Kåre. Etter nesten førti år i privat eie er den tilbake i Skien kommunes eie.

Daglig leder for den kommunale arbeidsmarkedsbedriften, Gunnar Dale, har lenge hatt visjoner om ferjedrift mellom Langbryggene, Klosterøya, Hjellen og Herkules. Og sammen med «Bjarkå» blir visjonene enda sterkere.

– Dette er helt unikt. Det er ikke en by i Europa som kan skilte med det, med båttur opp en sluse midt i byen, mellom ferskvann og sjøvann. Og historien bak er helt spesiell. Det er en gave, sier han.
Båten ble laget på Gråten i sin tid.

Shopping og teater

Nå tenker Dale at båten kan frakte teaterinteresserte fra Langbryggene til den planlagte kulturfabrikken på Klosterøya. Eller kanskje den kan ta med shoppinglystne videre gjennom slusa til Herkules eller ned til Down Town?

Den kan frakte mødre med barn på dagtid. Eller turister på sightseeing, med mange gode historier å få fra Bjarne og Kåres tid og skienshistorien for øvrig.
Men det er store krav til lisensiering ol ved kommersiell drift, så det hele blir et diskusjonsmoment framover.
En vannspeilets frontfigur kan nok bli uansett.

 

Delta i debatten!

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.
Les mer om våre regler og moderering.