annonse

Telemarkinger dro til Oslo i musikkprotest

NRK BOMMER
NRK BOMMER: Selv om NRK P1 skal spille en viss type musikk syntes jeg faktisk det bør være rom for litt skjønn, skriver Eirik Haugen. (Foto: Scanpix)

Det er ingenting som slår en god radiosending!

  • KOMMENTAR

Det er noe eget ved å lytte til en debatt eller høre på kunnskapsrike intervjuobjekter, å la seg fascinere av et godt radioteater eller finne en stasjon som spiller musikk man liker.

Jeg må innrømme at jeg har en særlig kjærlighet til radiosendingene fra Telemarksendinga. Ikke er jeg helt habil siden jeg selv har hatt noen år bak mikrofonen der, men jeg mener at sendingene fra Borgeåsen blir presentert av noen av de beste programlederne NRK har. Vi får innslag fra hele fylket og Telemarksendinga holder stand i en verden der konkurransen blir stadig hardere. De gode innslagene blir laget av lokale krefter, men musikken blir plukket av andre folk i NRK som skal ha peiling på hva vi liker.

Hver dag kommer det ferdige lister med musikken som skal spilles i sendingene, nøye plukket ut av musikkredaksjonen i NRK. Så jeg må innrømme at jeg lyttet med stor interesse da folkemusiker Ellen Nordstoga fra Vinje flesket til mot musikken i Telemarksendinga og Norges største radiokanal, P1. NRK P1 er blitt en nisjekanal for popmusikk, sa Nordstoga og føyet seg inn i rekka av telemarkinger som har protestert høylytt mot musikkregimet i NRK.

– Eldre folk blir ikke tatt hensyn til av de store radio- og tv-stasjonene, mente artisten Ronald Holmberg.

I 2001 gikk han til topps på Norsktoppen med «Love You Baby (dunk dunk dunk)», som var en protestvise mot musikken som blir spilt på radio. Mannen bak Sputnik, Terje Welle Busk, mente det var idiotisk at folk i Trondheim skulle bestemme hva slags musikk som skal spilles på NRK Telemark og en gjeng fra Telemark dro like godt til Oslo for å protestere mot musikken i P1 og Telemarksendinga. Og det var stappfullt på Kafe K i Porsgrunn da Telemark journalistlag inviterte til debatt om musikken i NRK og høy temperatur.

Men så har det vært stille. Inntil Telemarksendinga denne uka selv tok opp debatten med bredsiden fra Ellen Nordstoga som savner norske musikere som synger på norsk i radioen. Hun har mange gode poeng. Selvfølgelig kan det ikke være sånn at alle skal få den musikken de liker i Telemarksendinga. Det kan heller ikke være slik at programlederne selv bestemmer musikken etter egen smak. Men da jeg hørte P1s musikksjef, Atle Bredal, snakke om musikken i sin egen radiokanal, slo det meg at dette er en mann og en kanal som har bestemt seg.

– Vi i musikkredaksjonen jobber ut ifra de retningslinjene vi får. Og det er variasjon i musikken vi spiller, og ønsker man å høre folkemusikk eller klassisk musikk, kan man benytte seg av DAB-kanalene våre, sa Bredal til sin egen radiokanal tirsdag. Med andre ord: Liker du det ikke kan du finne deg en annen radiokanal.

Her mener jeg mener NRK bommer. For selv om NRK P1 skal spille en viss type musikk syntes jeg faktisk det bør være rom for litt skjønn. Telemark er et fylke med sterke tradisjoner innen folkemusikk, vi har sett flere ganger at countrymusikken står sterkt med en av Norges største festivaler innen generen i Seljord og ikke minst, tenk deg tradisjonen med bluesmusikk med røtter på Notodden. Hører vi noe av dette i Telemarksendinga? Svært lite. Musikken i Telemarksendinga er stort sett som musikken vi hører på radio Norge eller P4, men bør ikke NRK benytte sjansen til å gi vår gode lokalsending et litt annet preg? Jeg syntes det er synd at NRK igjen møter enhver musikkdebatt med et skuldertrekk og knekkende likegyldighet.

NRK skal huske at vi er en gjeng som er svært glad i lokalradioen vår. Og når folk som har et kjærlighetsforhold til en radiosending hever stemmen og ønsker at Telemarksendinga bør tenke over musikkvalget sitt, bør ikke NRK da lytte og svare på en helt annen måte? Det syntes jeg vi lyttere fortjener.

Skrevet av Eirik Haugen, nyhetsredaktør i Varden

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse