annonse

Vitsen med å være her

INNLAGT: INNLAGT: Tone Beate Mostraum (t.h.) fra Porsgrunn spiller Stormsenteret. (Foto: )

  • Anne Spånem

SKIEN Ingrid Bolsø Berdal har nådd sitt foreløpige skuespillerhøydepunkt som Aina i "De Gales Hus".
"Livet var fint før, det var det. Men det tok slutt, det fine altså. Så jeg kastet meg gjennom et utstillingsvindu. Og så våknet jeg opp på den andre siden."
Slik beskriver hun det selv. Den andre siden er ikke døden, slik hun hemningsløst ønsker. I stedet er hun tvangsinnlagt på psykiatrisk avdeling, sammen med en gruppe andre unge Kampen tilbake til et normalt liv – vitsen med å leve – blir tøff i gruppa. Noen takler det, andre ikke. Aina får i tillegg et nært forhold til sine hjelpere, både klinikksjefen Freiner (Rolf Lassgård) og assistenten Stetson (Thorbjørn Harr).
Regissør Eva Isaksen har gått løs på Karin Fossums roman "De Gales Hus", som er langt fra krimsjangeren Fossum ellers representerer. Det er risikofylt arbeid. Faren er stor for at man skvises inn i en slags Gjøkeredet-kopi, eller Wam- og Wennerødsk 70-tallsdrama på det indre plan.
Litt langtekkelig og forutsigbar er filmen av og til, men reddes av gode enkeltprestasjoner. Humor mangler heller ikke, heldigvis – men holder ikke helt, og jeg mener Isaksen hadde tjent mer på å bygge ut eller dvele ved de alvorligere sekvensene.
Svake er flere av dialogene, som til dels er så teatralske og stive at du tror det er ironi det drives med.
Men Bolsø Berdal bærer det hele i land, slik at filmen blir verdt å ta med seg. Så mange barrierer og fordommer bryter den imidlertid ikke.


(Arkivartikkel fra 12.09.2008)
Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse