annonse

Her er løsningen på problemet, Fagermo!

Alle ekspertene
Alle ekspertene: (Foto: Ole Johnny Hansen)

Vardens nyhetsredaktør skriver om engasjement og lidenskap rundt Odd.

  • Av Eirik Haugen

Jeg kan ikke spille fotball! På skolen var jeg stort sett den som alltid ble valgt sist da lagene skulle plukkes og bortsett fra en kort periode på guttelaget til Gulset, har jeg alltid vært langt unna alle startoppstillinger. Det er forresten ikke helt sant, jeg spilte ganske fast på bedriftsfotballaget til NRK Telemark i mange år, men jeg må nok innrømme at hovedårsaken var at det alltid var mangel på folk som kunne fylle alle plassene på laget. 

Min gamle kollega Richard Aune og jeg dannet en legendarisk duo på topp i en stram 3-2-2 formasjon på NRK-laget, men etter å ha bommet på alle muligheter vi fikk i en kamp, ble vi flyttet ned som midtstoppere resten av sesongen. Det er klart, det gjør noe med lagmoralen når jeg skyter i ryggen til Richard på blankt mål, fra to meter, helt på tampen av kampen. Men aldri så galt er det godt for noe, denne triste fotballhistorien gjør meg samtidig overkvalifisert til å løse problemene Odd har.

LES OGSÅ: Heller edder og galle enn stillhet

Sterke meninger

– Jeg har fått med meg litt av livet på sosiale medier, og vil mye heller at folk spyr ut edder og galle enn at de er likegyldige og ikke bryr seg, sa Odds daglige leder, Einar Håndlykken, i et intervju med Varden etter tapet i cupen for Sarpsborg. Litt over halvveis i en sesong som hittil ikke har levd helt opp til forventningene, har Håndlykken fått brukbar erfaring med både edder, galle og sterke meninger i kommentarfeltene på Facebook og Twitter. Det er en herlig arena både for dere som har peiling på fotball og oss som tror vi har peiling, et sted der vi kan øse ut av oss gode og dårlige løsninger, kreve at spillere blir satt på benken og at det må bli slutt på den evige balltrillingen i forsvarsrekka. Vi kan hevde at Fagermo ikke forstår seg på fotball og at han tar ut fullstendig feil lag.  

Det er vanskelig å beskrive hvorfor fotball engasjerer oss så voldsomt, men noe av forklaringen er nok at det vakre spillet gir oss opplevelser vi aldri glemmer. Min første opplevelse på Odd stadion var som ung gutt i 1984 da jeg sammen med om lag 11.000 andre så at Odd herjet mot Viking i cupen Kampen endte 1-1, men jeg kan fremdeles se for meg hvordan Ulf Moen dro seg fri og hamret ballen inn i hjørnet bak en forfjamset Viking-keeper Erik Thorstvedt. Da Odd endelig rykket opp i den øverste divisjonen igjen i 1999 var det nesten ikke til å tro for oss som hadde fulgt laget gjennom gode, men mest onde, dager. For oss tilskuere var Odd kjent som et cuplag som kunne slå alle de beste lagene, for så å ryke på et serienederlag for en elendig motstander kampen etter. I sitt første år i øverste serie på 32 år vant Odd sesongens første tre kamper, og slo lag som Stabæk, Lillestrøm, Brann og Rosenborg. Jeg satt på tribunen da Tor Gunnar Johnsen hamret inn vinnermålet mot Stabæk. Odd lå under 0–2 på hjemmebane mot en av seriefavorittene i sin første kamp på hjemmebane etter opprykket og da Johnsen klinte inn 3–2 16 minutter før slutt, glemte publikum både vinden og kulda. Jubelen tror jeg knapt jeg har hørt maken til noen gang. 

LES OGSÅ: Odd får fanbrev fra hele verden etter Dortmund-kampene

Vant cupfinalen

Året etter vant Odd sin 12. cupfinale etter å ha slått Viking 2–1 etter ekstraomganger. Jeg kan fremdeles i dag se hele Odds scoring i sakte film, jeg tror jeg husker den riktig, men helt sikker kan jeg selvsagt ikke være. Det var 69 år siden sist Odd’rane kom hjem med kongepokalen og folkehavet foran Skien rådhus var nesten ikke til å fatte. Vanligvis kan jeg styre min begeistring for voksne menn som trekker ned buksene på et offentlig sted, men det kokte i Odd-svingen på Ullevaal da «Gamle-Erik Pedersen» trakk ned shortsen og viste den leopardmønstrete tangatrusen med rumpa bar. Og hvem glemmer hvordan TV2s kommentator skrek «gi meg oksygen Egil» da Espen Ruud plantet ballen i krysset bak en forfjamset Dortmund-målvakt og Odd ledet 3–0 mot en av Europas fotballgiganter? Det er øyeblikk som det som får en til å glemme alle nedturene, for jeg må innrømme at som Odd-supporter har det vært mange av nettopp nedturene. Vi har rykket ned, tapt medalje etter en «møkkakamp» i Østfold og i 2005 ble lå Odd sist på tabellen etter ni kamper med bare fem poeng. Klubben scoret ikke ett eneste mål på fem serierunder. I løpet av annen halvdel av serien tok Odd 24 poeng og nådde kvartfinalen i cupen. Slike perioder har det vært mange av og vi vet jo innerst inne at klubben alltid reiser seg igjen, selv om det er tungt når laget spiller som nå.

Det er nettopp derfor Einar Håndlykken har helt rett når han sier at engasjement er bra, for uansett om man skriker ut sin frustrasjon over elendige prestasjoner eller gleder seg når oppturene kommer, så ligger det en kjærlighet til fotball og klubben sin. Etter Odd-kamper gløder det i Vardens kommentarfelt og særlig er det engasjement rundt spillerbørsen der journalistene våre vurderer innsatsen til spillerne. Når vi presenterer lagoppstillingen er det alltid noen som mener at Fagermo tar ut feil lag eller legger opp feil taktikk og nesten alltid er det noen som mener at noen bør gå av etter et tap. Jeg har gleden av å følge en av Odds mest ivrige supportere på Facebook og Emil Sølyst kan i sannhet være både trist og glad etter kamper. Likevel, det er aldri tvil om hva som er klubben i hans hjerte og at krasse meninger også betyr en ekte kjærlighet til klubben sin. Han er et godt eksempel på en ekte, engasjert supporter som klubben bør ta vare på.

LES OGSÅ: 100 dager siden Odd møtte Dortmund

Sandefjord på besøk

Søndag er det klart for et skikkelig nabooppgjør mot Sandefjord i eliteserien i fotball og tribunene skal fylles opp med tusenvis av mennesker som har meninger. Jeg håper t Torbjørn Agdestein eller Sigurd Haouso Haugen får sjansen på et lag som ikke akkurat bøtter inn mål for tiden. Dessuten mener jeg at Etzaz Hussain bør inn i startoppstillingen og at Vegard Bergan bør få spille sammen med Steffen Hagen i midtforsvaret. Og det er det som er så herlig med fotball, alle mener noe og det er egentlig ingen som før kampen har fasiten på hva som er rett eller galt. Min gamle makker på bedriftsfotballaget, Richard Aune, skal se kampen og som bortesupporter tror han at Sandefjord først slår Odd, så vinner serien og deretter kvalifiserer seg til Champions League. Jeg tror han tar feil og gleder meg til å snakke med han søndag kveld etter at tre poeng ligger igjen i Skien. 

I noen klubber arrangerer man samlinger der trenerne møter engasjerte supportere for å høre hva de mener. Det syntes jeg Odd også skal vurdere, jeg tror det hadde blitt en herlig seanse. Jeg håper det er flere enn Håndlykken i Odd som ser at engasjementet stort sett er sunt, selv om vi til tider skriver i kommentarfeltet så tastaturet gjøder. I mellomtiden kan du følge forberedelsene til kampen på varden.no og mene nesten akkurat hva du vil om Odds viktige kamp. Og dersom Fagermo er i tvil om laget er det bare å ringe meg eller ta en kikk i kommentarfeltene, vi skal selvfølgelig hjelpe deg med alt du spør om.

Eirik Haugen, nyhetsredaktør i Varden.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse
annonse
annonse