annonse

Klabb og DAB

Tegning: Ole Johnny Hansen
Tegning: Ole Johnny Hansen

Den 26. april er det ubønnhørlig slutt. Da stenges FM-signalene i det som omtales som Slukkeregion 3, som altså er Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland.

  • LØRDAGSKOMMENTAR

Etter klokken 11.11.11 vil det ikke være mulig å høre NRK P1, P2, P3, Alltid Nyheter eller mP3. P4 og Radio Norge fortsetter FM-sendingene til 16. juni. Lokalradioene, som nærradioen i Drangedal, Hjalarhornet, Radio Grenland, Radio Rjukan og flere til, kan sende på FM-båndet i «minst» fem år til.

– For lytterne betyr dette et langt mer mangfoldig og differensiert radiotilbud, støyfritt mottak og en rekke nye funksjoner. Dessuten åpner digitaliseringen for økt konkurranse og økte muligheter for innovasjon og utvikling, sa daværende kulturminister Thorhild Widvey (H) i en pressemelding for halvannet år siden, da regjeringen konkluderte med at radioen skulle digitaliseres fra 2017.

DAB-nettet har plass til langt flere riksdekkende kanaler. Over 40, ifølge de som har greie på sånt. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen opplyste til fagbladet Journalisten at NRK slipper kostnader på 100 til 200 millioner kroner årlig ved å slippe å distribuere på både FM- og DAB-nettet. – Det er penger vi ikke har i dag, sa Eriksen. Selve distribusjonen på FM-nettet ville kostet 100 millioner kroner årlig, og livsforlengende vedlikehold av nettet ville kostet ytterligere 100 millioner kroner, kunne vi lese, før Eriksen la til: – Det er veldig dumt å bruke mer penger på sendere, kabler og distribusjon enn nødvendig. Dette vedtaket gjør at vi kan bruke mer penger på radio.

Det er mulig det bare er meg, men det framstår som litt pussig at NRK skal bruke «mer penger» de ikke har på radio. 
Norge er første land til å skru av FM-nettet. Svenskene har, imidlertid, ikke like bråttom med å bruke mer penger de ikke har på digitalradio. I februar ble bremsene slått på for DAB-overgangen. I Danmark vil de skru av FM-nettet når andelen digitallyttere har passert 50 prosent. Det synes å være en form for enighet om at digitalradio er framtiden, men når overgangen skal gjøres – og til hva – synes noe mer usikkert. I USA kan man, for eksempel, høre digital HD-radio på AM- og FM-båndene.

Jeg er utpreget teknologioptimist. Min terskel for å ta i bruk ny teknologi er forholdsvis lav. Mest for gøy, for det er slett ikke alltid det er spesielt lønnsomt (eller brukervennlig). DAB er imidlertid nokså kurant. En rask opptelling viser at jeg kun har én FM-radio i bruk. I bilen har det gått i DAB+ i noen år. En slags konklusjon er at det, for min del, fungerer veldig greit og vel så det. At det fungerer over alt er imidlertid å ta hardt i. Litt oppover i fylket, på den ikke helt ukjente veien E134, faller radioen ut rett som det er. Da jeg kjørte fra Skien til Arendal i forrige uke, ble det stille i radioen ved fem tilfeller. For eksempel i Bambletunellen eller ved Gjerstad. Nå er det vel å ta hardt i at FM fungerer absolutt over alt, men jeg opplever at der FM ble «skurrete», er det helt tyst med DAB. Og det er ikke så rent lite irriterende å høre på et intervju som blir kuttet midt i en setning. 

Det er en del opplagte fordeler ved digitalradio. Og det er denne veien det går. Spørsmålet er vel når. Men det er en del ulemper også. Som at lydkvaliteten slett ikke er så god som enkelte vil ha det til. Eller at nettets utbredelse tilsier at det gir utfordringer for beredskapen, ved at en varsling ikke vil nå fram til alle. Jeg konstaterer at det er delte meninger.
Den største ulempen er nok kostnadene dette fører til for folk flest. For mange fører overgangen til en hel masse mikk og penger ut. Rett og slett fordi man må kjøpe ny radio. Eller kjøpe et adapter som må monteres i bilen. Noe man fint kan gjøre selv hvis du er komfortabel med å demontere deler av den for å skjule kabler. Man kan også få noen til å gjøre dette for deg, men det skal godt gjøres å finne noen som gjør det kostnadsfritt. Finnes det DAB-radio som er like batterigjerrig som en FM-radio til å ha i sekken på fjelltur? Det er mye fint med DAB-radio, men «lav pris» er ikke det første som slår meg. Overgangen til DAB er først og fremst dyr for veldig mange mennesker, og det er det største problemet. 

Hva skjer med FM-radioene som ikke lenger er brukbare? Ifølge Digitalradioundersøkelsen er 8,1 millioner radioer berørt av FM-slukkingen. Og det er ikke få. Skal vi kaste store mengder brukbar elektronikk? Lokalradioene kan fortsatt sende på FM-nettet, men det er opplagt at overgangen er problematisk for dem. Både fordi mange lyttere kommer til å ha DAB-radioen stilt inn på nettopp DAB, men også fordi det ikke er en opplagt billig affære å investere i en DAB-sender. Ole Jon Tveito i Radio Rjukan anslo til Dagbladet i april at en DAB-sender koster omtrent 20 ganger så mye som en FM-sender: – Det er ikke snakk om at vi har mulighet til å betale for det. Det er fint nok at vi kan fortsette å sende radio på FM fram til 2021, men hvis alle lytterne forsvinner over til DAB i 2017, hjelper ikke det oss, sier han.

Selv kommer jeg til å fortsette å høre DAB i bilen og nettradio på mobilen. At mange opplever dette som trøblete, er ikke spesielt vrient å forstå. 

God helg, Telemark!

Tom Erik Thorsen, sjefredaktør

annonse
annonse
annonse