annonse

Dramatiske dager 1942. Del 2

I Sør-Norge startet arrestasjonene den 20. mars. I andre deler av landet to dager senere. Her skal vi følge en gruppe arresterte lærere i Sør-Norge. 498 arresterte lærere kom omsider til Trondheim. Der ble de satt om bord i rutebåten "Skjærstad" med 53 tyske politivakter. Denne båten ble kjent både i Norge og utlandet. Ferden gikk til Kirkenes. Den tok 17 døgn. Lærerne ble stuvet inn i lasterom, på banjeren og i salongene. Ikke alle kunne sitte samtidig. Tre lærere ble sinnsforvirret. Bare én av dem fikk komme på sykehus.
Jeg går ut fra at i en quislingutstilling vil der henge et stort bilde av "Skjærstad" med en beskrivelse av Kirkenes-ferden. I min heimbygd hette det: Quisling er verre enn tyskerne! For tyskerne en pinlig affære.
Aksjonen mot lærerne vakte oppsikt i utlandet. Og etter krav fra tyskerne måtte en forbitret Quisling slå retrett 25. april. Undervisningen skulle gjenopptas, og "lærerne skulle ikke bli pålagt nye plikter som stred mot deres tilsettingsvilkår". Lærerne hadde seiret. De arresterte kom hjem i løpet av våren. "Kirkeneslærerne" vendte hjem gruppevis i august og september. Noen lærere ble sendt til konsentrasjonsleirer i Tyskland. Av dem var det noen som aldri kom hjem.
Goebbels skrev i sin dagbok: "I hele den fiendtlige verden nyter Quisling det sterkeste hat". Den tyske overkommando i Norge skrev i sin dagbok 1. mai 1942: "I Norge har en organisert opposisjon dannet seg mot Quislings regjering."
Den britiske undervisningsministeren sendte 17. mai hilsen til de norske lærerne, og det britiske lærerforbundet sluttet seg til. Lærere i USA sendte også resolusjon. Engelsk, amerikansk, sveitsisk og ikke minst svensk presse fulgte opp med kommentarer, artikler og fordømmelse av nazistene. Og i den svenske riksdag ble Norges kamp berømmet.
I Stockholms Stadshus ble 17. mai feiret i 1942. Biskop Aulén hyllet de norske lærerne slik: "Det gick ett skepp nordöver.
Det var en skröplig skuta.
Den var lastat långt över båtens kapacitet.------- Men det var en ädel last, den ädlaste någon köl kunna frakta.
Lasten var hundradtals norska barnalärare, många av dem grånade i skolans tjänst."
Arne Nygaard, Stathelle.


(Arkivartikkel fra 11.04.2007)
Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.