annonse

Momsen som bør slankes?

Sunne varer som frukt og grønnsaker bør bli momsfrie, mens momssatsen dobles for brus og sjokolade. Det anbefaler Nasjonalt råd for ernæring. Og begrunnelsen trenger vel ikke utbroderes. I store deler av verden snakker ekspertene nå om fedme som en epidemi, fordi befolkningen setter til livs for mye sukker og usunt fett. Sukker er for lengst utropt til den nye kamparenaen etter tobakken. � bruke avgiftssystemet til å fremme et sunnere kosthold er derfor ingen særnorsk idé. Regjeringen har, i noe generelle vendinger, åpnet for muligheten. Men i følge Aftenposten er avgiftshopp på usunne varer gjenstand for uenighet blant de rødgrønne.

Her er man dessuten inne på et felt med en komplisert forhistorie. Da Sp og landbruksnæringen for noen år siden lyktes i å få halvert matmomsen, fikk man også en debatt om hvor grensene skulle trekkes. Hvis momskuttet hadde et fordelingspolitisk siktemål, var det ikke opplagt hvor grensen skulle trekkes mellom importert hummer (mat) og bleier og lyspærer (ikke mat). Neste runde, med innføring av restaurantmoms, krever moms når kaffekrus og bolle nytes i sittegruppen utenfor kafeen, men er fritatt om man setter seg på den kommunale benken ti meter unna.

Erfaringen er entydig: Jo mer momssystemet graderes, dess sterkere press for å gradere det enda mer – med økende avgrensnings- og kontrolloppgaver til følge. Merverdiavgiften føyer seg slik sett til et avgifts- og særavgiftssystem som selv blant de mest reguleringsvennlige politikere betraktes som en jungel, der mange av vekstene enten er kommet til etter innfallsmetoden og/eller har en begrunnelse som samfunnsutviklingen har løpt fra. For finansminister Kristin Halvorsen (SV) er faktisk opprydning i denne jungelen en erklært målsetning.

Er det grunn til å tro at frukt- og grønnsakspisingen vil få et merkbart løft om også den halve matmomsen fjernes – og særlig i de befolkningsgruppene som har størst behov for en slankere og sunnere livsstil? Vil holdningsdannende arbeid i det lange løp ha større effekt? Her trengs grundige vurderinger og avveininger. Mottoet til én som selger både sunt og usunt, om at det enkleste er det beste, gjelder nemlig ikke for alle formål.


(Arkivartikkel fra 11.04.2007)
Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.