HÅN: - At Gamal Hosein allerede får åpen soning og permisjoner oppleves som en hån, sier Liv Sofie Østensen - Grys mor. ARKIVFOTO: REIDAR PEERSEN

- Åpen soning føles som hån

- At drapsdømte Gamal Hosein etter bare fem år overføres soning i en åpen anstalt føles som en hån mot min rettsfølelse, sier Liv Sofie Østensen. Hun er mor til drapsofferet Gry Hosein.

ÅPEN SONING: Drapsdømte Gamal Hosein skal nå overføres til åpen soning i en leir ved Kløfta. ARKIVFOTO

- Men det er slettes ingen overraskelse eller noe nytt for meg at Hosein får permisjoner. Jeg så ham jo allerede i fjor på gata i Skien under permisjon fra fengselet. Ja - hva skal jeg si? Jeg føler meg helt maktesløs. Det er jo helt sykt! Jeg kan hyle og skrike men sliter bare ut meg selv, sier mor til ett av landets mest omtalte drapsofre.

En hån

Som kjent skal drapsdømte Gamal Hosein nå overføres til åpen soning i en leir ved Kløfta.
- Jeg føler dette er en hån mot min rettsfølelse at han allerede nå får slike frie soningsforhold - bare fem år etter drapet. Vi er naive i Norge. For hva salgs preventiv virkning har dette for andre som kan tenkes å gjøre noe liknende når det er så lettvint å ta livet av noen? Du kan altså bare oppføre deg fint i fengselet og så er du på gata igjen etter få år. Det er klart folk blir mønsterfanger når de kan se fram til å gå fritt ute på permisjon etter kort tid inne. Jeg og familien fikk livstidsstraff - han bare noen få år. Vi som pårørende må liksom bare finne oss i at vi nå kan møte ham på gata - når som helst - som en fri mann. I Norge er det ikke noen som spør oss pårørende.

Delvis i jobb

Liv Sofie Østensen synes tross alt at det er godt at folk ikke glemmer Gry. Grys mor er nå delvis i jobb igjen og deltar som lærer i et utdanningsprosjekt for hjelpepleiere. Hun driver også og skriver ned sine tanker om hva pårørende kan oppleve i en slik forferdelig situasjon hun og familien kom opp i 2001.
- Jeg skriver ned ting for at det kan være til hjelp for andre pårørende som kommer i samme situasjon. For det har jo allerede vært mange andre drap i Norge på de fem åra som er gått. Men jeg har ikke bare hatt vonde opplevelser etterpå. Etter hvert har jeg til og med fått et bedre forhold til dere i media. For det var veldig anstrengt i starten - jeg kunne gått løs på dere når som helst! Men nå har jeg vært på møter og holdt foredrag i Drammen for norsk presse. Og jeg har jo også hatt kontakt med Stine Sofies stiftelse på Sørlandet og håper å kunne være til hjelp.

Ut før tida

Gry Hoseins mor tror ikke Gamal Hosein blir sittende helt ut de ni årene.
- Nei - for nå er det så lange soningskøer i Norge at de slipper ham nok før tida fordi han er mønsterfange.
Som kjent ble Gamal Hosein dømt for drapet på sin kone Gry Hosein i Skien 13. januar 2001. Agder lagmannsrett ga ham i 2003 ni år i fengsel. Men fordi han har vært mønsterfange får han nå overføres til Krogsrud leir ved Kløfta for soning i åpen anstalt. Der gis det ikke sjelden 24 timers permisjoner til fangene der de kan være fritt ute i samfunnet.


(Arkivartikkel fra 02.02.2006)
 

Jobb lokalt (214)