annonse

AUF: – Han valgte terror, vi velger åpenhet

KRITISERES
KRITISERES: Eskil Pedersen kritiseres for byggeplanene på Utøya. - Øya burde bli fredet, sier overlevende. (FOTO: SCANPIX)

– Når oppgjøret med handlingene er tatt, skal AUF ta oppgjøret med holdningene, sa AUF-leder Eskil Pedersen etter første dag av rettssaken mot Anders Behring Breivik.

  • NTB

Pedersen satt bare noen meter unna den terrortiltale 33-åringen, men sier at det var mindre sterkt enn han på forhånd hadde trodd at det kanskje kom til å bli.

– Jeg var spent på hvordan det ville føles. Har du vært i samme rom som ham i noen minutter, så har du vært det. Jeg opplever litt som at det er som å se på et bilde. Jeg får ikke veldig sterke følelser av å være i samme rom som ham, og det er helt greit, sier Pedersen til NTB.

Facebook-knapp kommer her

AUF-lederen sier at det ble en dag full av veldig sterke og tunge inntrykk:
– Både tiltalen som leses opp, videoen fra regjeringskvartalet som er veldig brutal, og telefonen fra Utøya. Det var det sterkeste i dag, sterkere enn å være i samme rom som gjerningsmannen. Samtidig er tankene med alle berørte, alle etterlatte og de overlevende som er i salen, sier Pedersen.

Oppgjøret tas

Under et møte med pressen i Folkets Hus i Oslo mandag ettermiddag, understreket Pedersen at AUF skal drive med politikk og ha en hverdag også de ti ukene rettssaken varer.

Men så lenge rettssaken varer, vil AUF ikke gå inn i diskusjoner rundt det som kommer fram i rettssalen, la han til:
– AUF er en politisk ungdomsorganisasjon, men rettssaken er ikke noen politisk arena. Vi skal ta oppgjøret med hatet og holdningene, men ikke i rettssalen. Gjerningsmannen har valgt å bruke terroren, han har valgt å stille seg på siden av demokratiet. Vi velger ytringsfrihet og debatt. Vi lover at når oppgjøret med handlingene er tatt, så vil AUF ta oppgjøret med holdningene, sa Pedersen.

Spesielle tårer

AUF-lederen sier at det oppleves godt at rettssaken er i gang:
– Det er ikke noe vi har sett fram til, men det er en viktig del av det å komme videre etter 22. juli, sier han.

Pedersen må tenke seg om på spørsmål om hvordan han opplevde det da Breivik ble sterkt følelsesmessig berørt da hans propagandavideo ble spilt av, mens det var vanskelig å se følelser under avspilling av lyd og bilder fra da drap ble begått.

– Hva skal jeg si. Jeg er vel ... Det er ganske spesielt at det er der den følelsesmessige reaksjonen kommer. Men jeg har ikke noe behov for å analysere hans ansiktsuttrykk eller hva han gjør. Jeg opplever videoen fra regjeringskvartalet og telefonavspilling som det sterkeste i dag. Og da blir hans oppførsel mindre viktig.

Kø i fred

AUF-lederen har flere ganger i forkant av rettssaken advart mot sirkustilstander. Det så han ikke noe av mandag:
– Det opplevdes som veldig ryddig og verdig, både den praktiske gjennomføringen i retten og selve forhandlingene, sier han.

Pedersen mener at pressen må forholde seg til køen inn i Oslo tinghus som en sone fri for henvendelser:
– Jeg er opptatt av at de som skal inn i rettssalen om morgenen og står i lang kø, at de ikke blir overfalt av mediene. Det skjedde i dag. Det må være lov å stå i køen og være følelsesmessig berørt, uten å bli overfalt, sier AUF-lederen.

annonse