annonse

Da Jarle sa sin ærlige mening om Skien sentrum, tok det av

TRIST
TRIST: NRKs nyhetsanker Jarle Roheim Håkonsen liker ikke forfallet og tomme butikklokaler i Skien sentrum. (Foto: Martin Øyvang/Bjørn Harry Schønhaug)

Nyhetsanker i NRK, Jarle Roheim Håkonsen, er en selverklært skienspatriot. Men han liker ikke det som har skjedd med forfallet og tomme butikklokaler i Skien sentrum.

Martin Øyvang

NRK-profilen ble veldig nedbrutt da han spaserte gjennom Skien sentrum nylig og fikk se mange tomme lokaler. Fredag la han ut en melding på Facebook hvor han fortalte om opplevelsen:

«Jeg blir så deppa over Skien sentrum. En hyggelig sommerdag ble ødelagt av det ene skrikende tomme butikklokalet etter det andre. Vi skulle lunsje og shoppe, men ble bare gående og se på forfallet. Hull i byen, hull i gleden. Både i gågater og torg, steder som var så livlige og fine før. Hva skjer ordfører Hedda Foss Five og handelstanden?», skrev Roheim Håkonsen.

Het debatt

Og det tok ikke lang tid før både folk fra Skien og andre steder hev seg på debatten.

– Det er voldsomt hvordan debatten har rast. Det er mange som er enige i kritikken. Og mange som forteller om lignende sentrumsproblematikk andre steder. For meg er jo egentlig den sammenligningen ikke så viktig. Det er Skien jeg bryr meg om, sier NRK-profilen.

– Defensiv tankegang

En del av svarene i kommentarfeltet handler om at det allerede finnes mye fint i sentrum av Skien. Roheim Håkonsen mener at det bare skulle mangle.

– Jeg er enig i det, men samtidig mener jeg at det for en by på Skiens størrelse bare skulle mangle om ikke det fantes fine ting. Det er alle de tomme lokalene og hvordan byen ser ut som jeg reagerer på, sier Roheim Håkonsen.

– Jeg synes at det er en veldig defensiv tankegang å forsvare det som er bra. Fakta er at Skien har en fryktelig stygg gågate fra området ved Arkaden og videre opp mot Kverndalen.

Flere reagerte

På sin vandring i Skien sentrum ble han også møtt av andre som ikke trives i Skien sentrum.

– Da jeg tok opp mobilen for å ta et bilde av det tomme lokalet, var det noen som sa at «her er det ikke mye å ta bilde av» og «det har blitt en spøkelsesby dette». Jeg synes det er veldig trist, men skjønner reaksjonene, sier Roheim Håkonsen.

– Må skjerpe seg

I kommentarfeltet til innlegget hans, har flere tatt til orde for at Herkules og andre store kjøpesentre/butikker utenfor sentrum er med på å «drepe» sentrum. Roheim Håkonsen mener at «mannen i gata» også har et ansvar for å få mer liv i sentrum.

– At Herkules ligger der det ligger er ikke noe nytt. Men folk har et valg. Vil man beholde et levende sentrum, noe jeg tror mange i Skien ønsker, må man skjerpe seg og bruke det. Skjønne at byen må brukes, at det som gir livet glede er litt ekstra omtanke og kvalitet i de daglige innkjøp. Og samvær egen by må da telle mer enn å putte enda mer penger opp i rumpa på handlesentre?, spør Roheim Håkonsen.

Skattelette for småbutikker

Han mener også at politikerne må komme på banen, og peker blant annet på skattelette for småbutikker i sentrum. En ordning de har hatt hell med i blant annet Frankrike.

– Jeg tror en må økonomisk belønne små sentrumsbutikker, sånn en gjør i Frankrike. Slik at de får et konkurransefortrinn mot de store butikkene. Og så må kommunen si nei til etablering av nye store butikker utenom sentrum, legger han til.

Vil fortsatt bruke sentrum

Han kommer fortsatt til å bruke sentrum når han er hjemme i Skien sammen med familien, men håper at det snart blir en enda mer livlig by.

– Jeg er veldig glad i å gå i Skien. Jeg har familie fra Oslo som velger å handle klær i Skien sentrum fremfor å gjøre det hjemme, fordi reiseveien til butikkene er kortere her. Jeg er stolt av Skien, men ikke akkurat av hvordan det ser ut i sentrum nå, sier han.

Ordfører svarer

På sin Facebook-side svarer ordføreren i Skien:

- Ja, dette jobbes det med, og enda mer må det åpenbart jobbes. Men her er det mange som "har makt". Den sterkeste makta har forbrukeren. Altså du og jeg. Når var det vi handlet i sentrum sist? Hvorfor foretrekker majoriteten å handle på Herkules? Så må gårdeierne ruste opp gårdene sine slik at de næringsdrivende ønsker å leie lokalene i sentrum. Så må næringsdrivende satse i sentrum (men da må det jo være forbrukere/kunder der..) Så må vi som folkevalgte gjøre det vi kan bidra med, og det er alt fra å tilrettelegge for flere boliger i sentrum, sørge for god infrastruktur og p-plasser, legge tilrette for at næringsaktører kan bygge og utvikle bygg i sentrum, legge kommunale arbeidsplasser og publikumstilbud i sentrum, utvikle hyggelige og ryddige grøntarealer, lekeplasser og samlingssteder, og støtte kulturtiltak og annet som skaper liv og røre. Blant annet. Så her må mange ta ansvar. Og jeg skal ta mitt, skriver ordføreren.

annonse