FØRST UT

FØRST UT: Ove Norschau og Richard Johannessen er klare til å selge = Norge for første gang i Telemark. FOTO: VENDY BERG HEGLE

De var først ute med = Norge i Telemark

Ove Norschau er den første rusmisbrukeren fra Skien som selger =Norge her i Telemark, men første dag på jobb gikk ikke helt knirkefritt.

Ove Norschau, sammen med Richard Johannessen var begge klare til å være de første til å selge = Norge i Telemark mandag morgen.

Facebook-knapp kommer her

Johannessen har vært med på salget av gatemagasinet siden starten i Oslo i 2005, og er for anledningen med på oppstarten i Telemark.

- Jeg er med rundt, og var også med da = Oslo startet opp i Fredrikstad og Vestfold, forteller Johannesen. Han håper selgerne og magasinet blir godt  mottatt her, som de andre stedene.

- Jeg håper folk vil kjøpe magasinet og støtte selgerne, sånn at det kan bli en jobb for dem som trenger det, sier han, og opplyser at jobben har vært svært viktig for ham.

- Mest serviceinnstilte

Fra og med 1. mars heter = Oslo = Norge, og selges over hele Østlandet. I dag åpnet utsalgskontoret i Telemark, som ligger i Chr. H. Blomsgate 33 i Skien.

- Stiftelsen Erlik har hatt en langsiktig plan om å utvide. Ettersom vi er en nonprofit-organisasjon, gir overskuddet oss mulighet til å utvide, sier Camilla Svingen som er daglig leder for stiftelsen. 

Hun regner med at omkring 20 personer vil være i aktivitet og selge gatemagasinet når Stiftelsen Erlik har kommet skikkelig i gang.

- Vi regner med at rundt 20 personer vil være i aktivitet, mens andre selger magasinet i perioder. Det er et jobbtilbud til dem som sliter og skaffe seg penger på ærlig og verdig vis, og en måte å bli inkludert i samfunnet på, sier Svingen, og forteller at vinningskriminaliteten i Oslo gikk ned i Oslo etter at det startet opp i 2005.

- Selgerne får også en rolle i bybildet, og bidrar til at folk endrer syn på rusmisbrukere. Folk skryter av at de mest serviceinnstilte folka en møter, er dem som selger magasinet, sier Svingen.

Vanskelig start

Norschau får solgt sitt første blad i det han forlater utsalgskontoret. Han setter kursen mot Sagasenteret, mens kollega Johannessen går for Skien sentrum og Down Town i Porsgrunn.

- Jeg ble tipset av en venninne på kontaktsenteret om at Erlik skulle starte opp, og det var jeg helt med på med en gang, forteller Norschau entusiastisk. Med sekken fylt med magasiner og vekslepenger i lommeboka, er han klar for å innta inngangspartiet til Meny Saga, som er like ved hjemmet hans.

- Jeg tenker at det er en fin plass å starte, for der kjenner folk til meg, sier han, og har markedsplanen klar:

- Innen 17.mai regner jeg med at alle vet hva jeg selger, og at jeg er et kjent ansikt, sier han, og ser fram til å begynne salget.

Vel framme på Saga, går ikke tingene helt etter planen. Norschau ber om å få snakke med daglig leder for å få tillatelse til å selge magasinet ved inngangspartiet, men får avslag.

- Vi har retningslinjer på dette, og tillater bare at lokale lag og frivillige organisasjoner får selge lodd og lignende. Det blir for mye om vi skal si ja til andre også, sier daglig leder ved Meny Saga, Torkell Mosebø.

Norschau er skuffet, men oppgir at han ikke vil gi opp av den grunn.

- Nå vil jeg hjem en tur, men jeg gir meg ikke jeg, sier han, og opplyser at han vil prøve på nytt i sentrum litt senere.

Håper på god mottakelse

Stiftelsen Erlik arbeider med å opprette avtaler med potensielle salgsteder, som ikke er offentlige.

- Noen sentere ligger på privateid eiendom, og da jobber vi for å få til en avtale. Jeg håper folk tar selgerne godt i mot. Dersom noen er i tvil om noe kan de ta kontakt med kontoret, sier Svingen.

Gatemagasinet = Norge kommer ut hver måned. Rusmisbrukerne får halvparten av salgssummen fra magasinet selv.

= Norge blir produsert i Oslo, men har innhold fra flere steder. Noen av rusmisbrukerne bidrar også med innhold til bladet.

LES OGS� :

 

Delta i debatten!

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.
Les mer om våre regler og moderering.