annonse

Dino har Europas største tatovering

$imageText
Ikke helt naken:
Ikke helt naken: Dino Tomic (25) er i ferd med å bygge seg opp (Foto: Per � ge Eriksen)

Med trolsk stemning utover Heddalsvannet viser Dino Tomic fram sin nye stolthet.

Knut Heggenes

Et kunstverk av new school-guruen Emil Edge viser seg fra nakken og nedover til knehasene. Tatovøren og kunstneren Dino Tomic er stolt over resultatet av utallige turer til Edge i Göteborg de siste par årene.

Facebook-knapp kommer her

– Ja, nå er hoveddelen av tatoveringen ferdig. Jeg er utrolig fornøyd. Edge fikk frie tøyler, og nå er jeg klar for å hekte på en arm og et bein i løpet av det neste året, forteller Dino Tomic.

Dette var litt kaldt

I det trolske, grålige lyset over februarhimmelen står vi på kommunebrygga på Notodden. Ingen tvil. Det er et flott kunstverk. Selv en 53-åring uten et snev av tatovering, blir imponert over detaljene, fargene og størrelsen. Her er det bare å være betrakter og skape sin egen tolkning av den heldekkende tatoveringen.

– Dette er den største new school-tatoveringen i Europa. Jeg kjenner bare til en håndfull som har gjort det samme i USA. Veldig moro å være ferdig, men dette var litt kaldt.

Tomic smiler fornøyd når han er ferdig med fotoshooten. Pakker raskt inn naturelementene, skapningene og de avstemte fargeflatene.

Er blitt en del av meg

– Hvorfor har du gjort det?

– Jeg elsker kunst. Tatovering ser jeg som kunst,og det er veldig lenge siden jeg bestemte meg for at det måtte bli en stor tatovering av en veldig dyktig kunstner. Emil fikk ganske frie tøyler, og denne anser han som den beste tatoveringen han har laget til nå.

– Mange vil nok spørre seg: Hva om han angrer?

– De aller fleste som angrer, har brukt en dårlig tatovør eller har et motiv som de ikke kan stå inne for lengre. Dette er et kunstverk som allerede er blitt en del av meg. En del jeg følte jeg manglet.

– Ingen har 100 prosent sikkerhet for at de ikke vil angre, men dette er noe jeg virkelig ville. Og jeg liker at Emil fikk sjansen til å gjøre noe helt spesielt. Først og fremst skal dette være visuelt fint. Ingen veldig dyp betydning.

All hud blir dekket

Tatoveringen har tatt to år og 120 arbeidstimer for kunstneren. New school-tatovering er en retning som har utviklet seg sterkt gjennom de siste ti årene.

– Hva er det karakteristiske for new school?

– Det er først og fremst at det er mye farger, bruk av tegneserieaktige figurer og at tatoveringen er heldekkende. All hud blir tatovert. I den tradisjonelle formen brukes huden som et element i tatoveringen. Det tar mye lengre tid å gjøre en new school-tatovering enn en tradisjonell. Per i dag er det nok bare en 8–10 veldig dyktige utøvere av denne formen i verden, mener Dino Tomic.

Utvikle seg som bildekunstner

– Kommer du til å stoppe når Edge har tatt den ene armen og det ene beinet også?

– Jeg har planer om å dekke fronten også. Alt skal være av samme tatovør unntatt de to leggene. Der skal jeg ha noe annet. Helt sikker på hele fronten er jeg ikke. Jeg vet det blir brystkassa, men vurderer magen. Uansett blir det ikke noe i ansiktet. Det er helt uaktuelt.

I Storgata på Notodden har Tomic sitt eget studio. Kroaten flyttet fra fødelandet 14 år gammel og har de siste årene opparbeidet seg et solid ry som tatovør. 4–5 dager i uka tatoverer han i studio, men det er likevel blyanttegninger som opptar han mest som utøvende kunstner. Tatoveringen bruker han som inntektskilde for å utvikle seg som bildekunstner.

Følges av 50.000

Talentet er utvilsomt. Dino Tomic er allerede en kunstner med fargeblyanten og supplerende teknikker. Så kjent er 25-åringen allerede blitt, at den ledende engelske produsenten Derwent har signert sponsoravtale uten at Tomic har hatt en eneste utstilling.

Forklaringen er enkel. Forrige uke passerte 25-åringen 50 000 følgere på sin facebookside og han har nesten 70 000 på Instagram. De nye mediene brukes helt bevisst av

Tomic for å bygge opp sitt eget varemerke.

Jeg lever for kunsten

– Det er utrolig gøy at så mange følger meg. Antallet øker med 200–400 hver dag. De fleste er fra Norge og USA, men jeg har følgere fra hele verden. Jeg legger ut bilder hver dag og flere tusen er inne og ser på dem.

– Men du har ikke hatt utstillinger?

– Nei, jeg er i ferd med å bygge meg opp. Har gått fra oljemalerier og digital kunst og over til fargeblyanttegninger. Det fenger meg absolutt mest nå. Mulig jeg skal stille ut på Høgskolen på Notodden og i Telemarkgalleriet.

– For meg haster ikke dette. Jeg er ung og har god tid. Nå har jeg muligheten til å gjøre akkurat det jeg har mest lyst til. Jeg lever for kunsten og lærer noe nytt hver eneste dag. Utrolig inspirerende.

En av verdens beste

De siste månedene har Tomic holdt på med en serie store portretter av familiemedlemmer. Han nærmer seg slutten på de 9 bildene. Mest kjent på nett er han nok for alle kjendisportrettene og de tegneserieinspirerte motivene. Airbrush og kroppsmaling er det også eksempler på.

– Nettet er et godt utstillingsvindu. Jeg bruker det som et medium for å nå ut til publikum. Målet på sikt er å bli en av verdens beste innen en kunstsjanger. Jeg har god tid og tar en dag om gangen.

Kunne solgt tusener

I studioet henger en rekke oljemalerier i tillegg til portrettene. Vinduene ut mot gata er dekorert med fargetegninger av kjendiser.

– Veldig moro når skoleklasser kommer forbi og lærerne må dra ungene med seg. Jeg har unger utenfor vinduet hver dag som stopper og vinker inn til meg. Kult at bildene skaper oppmerksomhet, sier Tomic og smiler.

– Er det ikke fristende å starte salg av bilder med den store interessen på nett? Det er jo fortsatt ikke mulig å få kjøpt noe for den som ønsker det.

– Jeg er sikker på at jeg ville fått tusener av forespørsler om jeg la noe ut for salg. Det ville tatt veldig mye tid og fokus. Jeg får heller se om noen profesjonelle kan gjøre den jobben for meg etter hvert. Akkurat nå er jeg fornøyd som det er. Tiden bruker jeg på å bli flinkere hver dag. Og jeg har ikke lyst til å kvitte meg med noen av bildene heller, selv om jeg har masse liggende.

Lever i prosessene

Tomic bruker av og til supplerende teknikker for å få spesielle effekter på sine bilder. Blant annet benytter han airbrush på noen områder av portrettene. Det gir blant annet en spesiell lyseffekt. Eksperimentering og teknikkskifter har vært gjennomgående for den unge kunstneren. Om det blir fargeblyant han satser på over tid, er fortsatt usikkert.

– Jeg er fortsatt langt unna der jeg ønsker å være som kunstner en dag. Nå suger jeg fortsatt til meg læring der jeg kan. Jeg har også et mål om å kunne lære kunstteknikker videre til andre som har den samme lidenskapen som meg. Akkurat nå lever jeg i prosessene. Vi får se hvor det ender.

www.atomiccirkus-tattoo.com
Instagram: dinotomic

 

annonse