annonse

Er Citta Slow noe for Grenland?

CITTA SLOW: CITTA SLOW: Den italienske bevegelsen kan tilpasses nordiske forhold, mente prosjektleder Hans Fr. Donjem. Foto: Frank Chr. Kvisgaard (Foto: Frank Chr. Kvisgaard)

  • Olav Bøe

Levanger søker om å bli tatt opp i italienske Citta Slow-bevegelsen med vekt på gjestfrihet overfor tilreisende, vekk med neon og McDonalds og kamp for grønne verdier og lokale mattradisjoner. Noe for bysentra i Grenland?
Dette var tema under Vekst i Grenlands arrangement på Hotell Vic tirsdag der mange av byens kjøpmenn var til stede. Noen vil nok hevde at lokale bysentra i Grenland for lengst er opptatt i "Slow City-bevegelsen". Men da har en antakelig ikke forstått hva som ligger i begrepet. Prosjektleder for Citta Slow i Levanger - Hans Frederik Donjem forklarte det slik i går:

Lokalt særpreg

- Det hele stammer fra Italia der det nå er 33 byer som jobber innen dette konseptet etter oppstart i år 2000. I Norge er Sokndal i Rogaland tatt opp mens vi i Levanger også har søkt. For å bli tatt opp må byen oppnå om lag 150 av 300 mulige poeng. Kriterier for opptak er at byen vil jobbe for å motvirke standardiseringen og mcdonaldiseringen og framheve lokale særtrekk innen mat og kultur. Eksempler på hvilke feil vi gjør i Norge: Vi lager Gudbrandsdalsost - ikke der navnet tilsier, men på Vestlandet. Innherredsost fra Trøndelag lages på Møre. Også innen miljøvern stilles det krav: En Citta Slow-by skal forbedre og ikke okkupere uteareal, bruke teknologi som tar vare på og ikke ødelegger, unngå genmanipulert mat og ha miljøvennlige gater og parker og kontroll av luftkvalitet. Og forskjønning og kunstutsmykning er sentralt.

Nei til tvang

I Levanger skryter de nå av å ha fått til Bondens marked som et skritt på vei mot Citta Slow. Dette har jo allerede Skien fått på lørdager med fin suksess. Så litt Citta Slow er det allerede i Grenland.
Varden spurte Lars I. Larsen i Porsgrunn min by om han nå vil gå inn for å fjerne Mc Donalds og glorete neonlys og kebabsjappene som popper opp i Porsgrunn?
- Noe av tankene bak Citta Slow kan nok tilpasses Porsgrunn. Men vi kan ikke bruke tvang og kaste ut noen. Men en justering for eksempel når det gjelder glorete lysreklamer kunne vi nok trenge. Og vi har jo allerede fått en fint lørdagstorv på Rådhusplassen.


(Arkivartikkel fra 29.10.2003)
Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse