FANTASTISK LYNNE: Siw Torunn Kasin er imponert over Allys og de andre tinkerhestenes lynne. ALLE FOTO: KJELL AULIE

Falt pladask for tinkerhesten

Et vennlig og rolig lynne. Utstråler trygghet, samtidig som den er både sterk og rask.

MORO: Charlotte Kasin stortrives sammen med føllet Torres.

MOR OG BARN: Føllet Torres sammen med mamma Hanna.

TRYGG: Siw Torunn Kasin føler seg veldig trygg på Ally.

SAUHERAD For fire-fem år siden falt Siw Torunn Kasin pladask for tinkerhesten. Både dølehester, fjordinger og travere av ymse slag måtte vike plassen for tinkerhesten, en hesterase som ble avlet av sigøynere i Storbritannia og Romania.
– Jeg kjente lite til hesten da jeg besøkte en venninne som hadde tinkerhest. Det tok ikke lang tid før jeg ble veldig betatt, sier Siw Torunn Kasin (37).

Avlshingst

For øyeblikket er det 16 tinkerhester på hestefarmen Lia på Akkerhaugen, der Siw Torunn bor sammen med mannen Tormod og de to døtrene Rebecca (9) og Charlotte (14). Det drives oppdrett og i løpet året selges det ett eller flere føll.
– Vi har en kåret hingst, Larkin, som er avlshingst. For øyeblikket er han på beite sammen med et knippe hopper, sier Siw Torunn.
37-åringen har vokst opp med hester. Gården Lia har vært i familiens eie i flere generasjoner. Nå er det familien Kasin som bor på gården, ytterst i Liagrenda.

Terapiridning

Både vår, sommer og høst er det stor aktivitet på Lia. Ridning, kjøring med hest og kjerre og guida turer er blant tilbudene. Turister fra campingplassene i regionen, samt ulike institusjoner er blant kundene. Terapiridning som det kalles, er blitt en populær aktivitet. Og selvfølgelig samles det mye unger på gården. Ridning er populært blant de yngste og mange av ungene i bygda velger hestefarmen framfor idrettslige aktiviteter.
– Hva kreves for å ha så mange hester?
– At hele familien er interessert. Hvis ikke er det umulig å drive med dette, sier Siw Torunn Kasin til Varden.
Ferie blir det begrenset med for familien Kasin. Skal de reise bort, blir det på vinteren. Men ellers i året blir det mange fine turer på hesteryggen i naturskjønne omgivelser i Sauherad. Siw Torunn kan ikke få fullskrytt tinkerhesten.
– En god brukshest som kan brukes til det aller meste. Den har et fantastisk lynne, tar ikke ut og på en måte lumper av gårde. Datteren Rebecca red alene allerede da hun var 6 år. Det er kåret mange flotte hingster de siste årene, noe som er kjempebra for avlen i Norge. Det er bare å lykkønske de som drive tinkeravl her i landet, sier hun.
Om ikke lenge skal Siw Torunn på kurs for å lære med om tinkeren, blant annet for å kunne kjøre tospann med kjerre.
– Ellers har jeg veldig lyst til å ta en tur til Storbritannia eller Romania for å kunne studere tinkerhestens opphav og kanskje snakke med folk som har avlet denne flotte hesten, sier Kasin.(Arkivartikkel fra 16.06.2008)
 

Jobb lokalt (225)