penger sedler gamle

penger sedler gamle: FOTO: SCANPIX

Gamle sedler blir ugyldige

1. november går fristen for å levere inn gamle pengesedler ut, og mange sedler blir ugyldige. De siste ukene har flere banker meldt om store transaksjoner av slike sedler, og Økokrim frykter det dreier seg om hvitvasking.

Siden nyttår har det vært vekslet inn drøyt 140 millioner kroner i de ugyldige seddelseriene. Bare de siste to ukene er det vekslet inn nesten 20 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Facebook-knapp kommer her

Kinkig situasjon

– Folk som eventuelt sitter på penger som er utbytte fra straffbare forhold blir satt i en kinkig situasjon: De må veksle dem inn for at de ikke skal bli verdiløse. Vi registrerer nå at bankene rapporterer om en økende tendens til at folk kommer og veksler, sier førstestatsadvokat Anna Haugmoen Mo, som leder etterforskningen ved hvitvaskingsteamet i Økokrim.

Hun understreker at det ikke nødvendigvis trenger å dreie seg om hvitvasking.

– Dette er sedler folk har hatt liggende i lang tid uten å benytte, og det er grunn til å spørre seg hvor de stammer fra, sier hun.

Disse blir ugyldige

Sedlene som blir ugyldige 1. november er 50-lappen med Aasmund Olavsson Vinje, 100-lappen med Camilla Collett, 500-lappen med Edvard Grieg og 1000-lappen med Christian Magnus Falsen.

De sedlene er for lengst ikke gyldige som betalingsmiddel, men i ti år har Norges Bank vekslet dem inn.

1. november er altså også denne muligheten over, og sedlene kan kun brukes som madrassfyll. (©NTB)

LES OGS� :

 

Delta i debatten!

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.
Les mer om våre regler og moderering.