annonse

Helsefarlig luft i Grenland i dag morges

MÅLESTASJONEN
MÅLESTASJONEN: Her i Lensmannsdalen måles den dårligste lufta i Grenland. Utstyret i og oppå den røde brakka måler utslippene og sender resultatene ut på Internett. (Foto: Tore Svarverud)

Mandag morgen lyste det rødt for luftkvaliteten i Grenland. Nå er varselet nedgradert.

Eirik Haugen

Det er VG som omtaler saken. Avisen viser til nettstedet luftkvalitet.no som har flere målestasjoner i Norge.

Flere steder

Mandag morgen er det registrert luftforurensning på rødt nivå to steder i Oslo og i Bærum, Fredrikstad, Grenland, Lillehammer, Gjøvik og Hamar.

Klokka 09.15 ble luftforurensingen nedgradert til gult nivå i Sverresgate i Porsgrunn, mens Lensmannsdalen og Øyekast i Skien har grønt nivå. 

Rødt nivå er definert som «høy forurensning» og «betydelig helserisiko». Det betyr at personer med hjertekar- eller luftveislidelser bør unngå de mest forurensede områdene, ifølge Luftkvalitet, skriver VG. Gult nivå blir regnet som moderat forurensing.

Kan forandre seg

Nettstedet som gir måleresultatene er utviklet og driftes av Norsk Institutt for Luftforskning (NILU) på vegne av Miljødirektoratet, Statens Vegvesen og NILU. 

NILU opplyser til Varden at luftforurensing kan forandre seg fra time til time avhengig av værforhold og rushtrafikk. Det er derfor ikke uvanlig at en dag kan starte med rødt nivå og endre seg til gult eller grønt i løpet av kort tid. 

Du kan alltid følge luftforurensingen i Grenland HER.

annonse