annonse

Historiker mener Breivik bør henrettes

Ingvar Skobba
Ingvar Skobba: Begge var stormannsgale einstøinger, begge skulle frelse det norske folk og begge hadde mange tilhengere i sin egen fantasi, sier Ingvar Skobba om Vidkun Quizling og Anders Behring Breivik.

Telemarkshistorikeren Ingvar Skobba mener Anders Behring Breivik bør få samme straff som Quisling fikk. Han ble skutt etter en ti dager lang rettssak.

  • Marit Schulstok

– Quisling angrep Arbeiderpartiet for ikke å stoppe jødene. Han mente at Arbeiderpartiet var med i en sammensvergelse for å opprette en marxistisk verdensstat ledet av jøder, sier Ingvar Skobba.

Han fortsetter:

– I et referat fra 1941 sa han at det norske folk var truet av en inntrengning av jødiske parasitter hjulpet av jødemarxister og liberalister. Det er bare å bytte ut ordet jøder med muslimer, så er det som å høre Anders Behring Breivik. Det er helt tullete, sier han.

Facebook-knapp kommer her

– Bør henrettes

Ingvar Skobba har skrevet bøker om krigen og har utviklet en nettside om Vidkun Quisling.

I et intervju på NRK Telemark i ettermiddag tar han til orde for at Behring Breivik bør henrettes.

– Rettssaken mot Quisling varte i ti dager. Han fikk dommen etter ti dager. Og halvannen måned etterpå ble han skutt. Det bør vi gjøre med Breivik og, sa han.

– Har ikke dekkende strafferegler

Overfor Varden viser han til at Behring Breivik dro til en øy med ubevæpnede tenåringer, og stilt overfor ansvaret sier han at det eneste han ikke angrer på er at han ikke drepte flere.

– Han bør ikke dømmes for landsforræderi, men for massemord. Norge laget egne regler etter i forbindelse med landssvikoppgjøret, men vi har ikke strafferegler som dekker forbrytelser av en slik karakter som vi opplever nå, mener Skobba.

Han nevner Timothy McVeigh og bomben i Oklahoma som et tilsvarende tilfelle. Han ble drept etter massakren.

– De sier at USA er så usivilisert, men jeg er ikke så sikker på det.

– Stormannsgale einstøinger

Skobba ser likheter mellom landssvikeren fra andre verdenskrig og han som står bak det verste massemordet i Norge.

– Begge er stormannsgale einstøinger som skal frelse Norge og verden. De har mange tilhengere som er blåst opp i deres egen fantasi, sier han.

– Men en stor forskjell er det. Quisling var et skolelys, men massemorderen er en skoletaper.

Personlige ytringer

Skobba er forhenværende medlem av det ytterliggående venstreorienterte partiet AKP-ml. Men han understreker at hans holdning til Anders Behring Breivik ikke er politisk farget.

– Man skal dømmes etter handlinger uansett, ikke etter politisk ideologi, sier han.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse