De er den første heldigitale generasjonen, men stadig flere ungdommer kaster seg på en ny trend.

Selges daglig

– De har vokst opp med skjerm, og dette er noe helt nytt for ungdom, sier Lisbeth Felida Aabjørnsrød.

Hun er avdelingsleder for Cewe Japan Photo på Herkules i Skien, og har de siste årene fått stadig flere ungdommer inn i butikken.

De er spesielt på utkikk etter én ting.

– Jeg hadde tre innom her om dagen. Alle kjøpte med seg et engangskamera som de skulle bruke på leirskole. Vi selger i snitt 1–2 om dagen, sier hun.

Foto: Fredrik Pedersen

Trenden har allerede vart i et par år.

– Salget har tatt seg veldig opp de to siste årene. Papirbilder er nytt for ungdom, og de vil ha retrolooken på de fremkalte bildene, sier Aabjørnsrød.

– Bruk blits

Hun har et godt råd til alle som bruker engangskamera.

– Du må ha blits hvis du bruker det inne. Det sier jeg til alle kundene mine. Ungdom er vant til å bruke mobilkamera og da trenger man ikke å tenke på sånt, så dette er nytt for dem, sier hun.

Engangskamera er ikke det eneste som er blitt populært blant de unge.

– Vi selger også såkalte flerbrukskameraer. Det er, enkelt forklart, et engangskamera du kan bytte film i og bruke flere ganger, sier Aabjørnsrød.

Det er også stadig flere som fotograferer med film og fremkaller analoge bilder.

Kjøper kamera i bruktbutikker

– Dette er også unge folk, men eldre enn tenåringer. Mange kjøper gamle, analoge kameraer i bruktbutikker og synes det er gøy å teste de ut. Vi selger mye mer film og fremkaller langt flere bilder enn før, og det synes vi er gøy, sier Aabjørnsrød.

Foto: Fredrik Pedersen

– Det er selvsagt også noen som aldri sluttet å bruke film, legger hun til.

Trenden er lik i de fleste av kjedens butikker, og noen steder er pågangen enda større enn i Skien.

– I butikkene våre i Oslo og Trondheim har de begynt med fremkalling på timen igjen. Vi må fortsatt sende filmene til Tyskland for å få dem fremkalt, så her tar det litt lenger tid, sier Lisbeth Felida Aabjørnsrød.