annonse

– Jaggu har vi greid det!

SE SOLA!
SE SOLA!: SE SOLA!: Idémaker Martin Andersen (f.v.), rådmann Rune Lødøen, prosjektleder Øystein Haugan og lysekspert Jonny Nersveen da Solspeilet blir slått på. På sokkel bak skuer Sam Eyde mot sola fra skyggen . BEGGE FOTO: TORE ØYVIND MOEN (Foto: TORE ØYVIND MOEN)

Det var et fantastisk skue da Solspeilet fredag fylte Rjukan torg med lys og varme.

Knut Heggenes

En 100 år gammel drøm ble realisert under testkjøringen fredag. Folk strømmet til for å se. Det var en surrealistisk følelse å kjenne sola varme i ansiktet fra speilene i fjellsiden.

Facebook-knapp kommer her

Om snaue to uker er det offisiell åpning, og det er presseinteresse fra hele verden. Solspeilet er i ferd med å bli en oppmerksomhetsmagnet av et fantastisk format. Så langt har 250 internasjonale medier omtalt solsatsingen til fem millioner kroner.

«Reflektorfelgen»

– Det er temmelig nøyaktig 100 år siden bokholder Oscar Kittelsen sådde den sprø ideen i lokalavisa. En idé Sam Eyde gjorde til sin en måned senere. Men hadde det ikke vært for Martin Andersen som kom til kulturkontoret med en ny versjon av ideen i 2002, ville vi ikke kunnet skrudd på sola i dag, sier en strålende prosjektleder Øystein Haugan.

– Jeg kommer definitivt til å rusle ofte bort i sola på torget. Veldig moro å se at ideen er realisert. Dere kan vel kalle meg «reflektorfelgen» nå som vi ser at det virker så godt, sier idéutvikler Martin Andersen.

Kjøpes for penger

Både rådmann Rune Lødøen og ordfører Steinar Bergsland var selvsagt på plass under testkjøringen i knallværet.

– Jeg blir den første rådmannen i Tinn som kan se sola fra kontorvinduet om vinteren. Vi var utrolig spente og har jobbe masse for å få dette til, men jaggu har vi greid det, kommer det entusiastisk fra Lødøen.

– Sola gir jo virkelig varmeeffekt. Hadde nesten ikke drømt om at det skulle bli så bra. Dette må jo bare oppleves. For kommunen er det vel anvendte penger. Vi har betalt rundt en av de fem millionene. Denne markedsføringen kan knapt kjøpes for penger, mener Steinar Bergsland.

Mye bedre enn Italia

«Lysdoktor» Jonny Nersveen fra Høgskolen i Gjøvik var på plass for å måle lyset og varmen fra de tre speilene. Han har doktorgrad på nettopp lys og lot seg imponere.

– Dette er mye sterkere enn det verdenskjente solspeilet i alpelandsbyen Viganella i Italia. Der er det bare ett speil. Her legges effekten av tre speil på 17 kvm oppå hverandre. Dette var utrolig bra. Tallene må dere vente med å få til åpningen, sier Nersveen.

Det er planlagt at Solspeilet skal lyse opp det meste av torget – rundt 5–700 kvm – på soldager gjennom hele vinteren. Det er allerede 14 dager siden sola ble borte i sentrum av Rjukan. Om 10 dager vender den tilbake!

LES OGSÅ: 

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse