annonse

Kan kreve Breivik-saken utsatt

Geir Lippestad under rettsaken Anders behring Breivik
Geir Lippestad under rettsaken Anders behring Breivik: Advokat Geir Lippestad varsler at rettsaken kan bli utsatt. (FOTO: SCANPIX)

Forsvarer Geir Lippestad varsler at han kan komme til å kreve rettssaken mot Anders Behring Breivik utsett. � rsaken er at politiet har kommet med store mengder bevis i siste liten.

  • Torbjørn Tungesvik Og Fredrik Nordahl

– Så sent som kl. 16 fredag mottok vi ca. 2000 sider ny dokumentasjon i saken. Det er avhør og analyse om organisasjonen Knights Templar og rapport om bruk av sosiale medier, sa Lippestad i sin innledning i rettssaken mandag 16. april.

Han mener mye av dette er viktig bevismateriale og en del av det var ukjent for forsvarerne da påtalemyndigheten kom med det på slutten av siste arbeidsdag før rettssaken.

Facebook-knapp kommer her

Påberopte seg nødrett

– Vi ber ikke om utsettelse på nåværende tidspunkt, men vil ha protokollført at vi har fått bevismateriale sent, så får vi eventuelt komme tilbake til en utsettelse senere, sa Lippestad.

Forsvarernes jobb i retten kommer først og fremst til å dreie seg om å føre bevis for at Breivik er strafferettslig tilregnelig. Den terrortiltalte 33-åringen tilsto mandag morgen at han hadde begått de grusomme handlingene som beskrives i tiltalen. Selv om han påberoper seg å ha gjort det i nødrett, ønsker han likevel å bli dømt til fengsel og ikke til psykiatrisk behandling.

Terrordagen minutt for minutt

Aktor Svein Holden ga en skisse av hele terrorsaken i sin innledning mandag. Minutt for minutt forklarte han hvordan Breivik beveget seg over Utøya og skjøt og skjøt mot ungdommene. Før han overga seg til politiet var 69 personer drept og 33 fysisk skadd. I Regjeringskvartalene i Oslo ble åtte drept, ni alvorlig skadd og minst 200 lettere skadd.

Dagens rettsmøte ble avsluttet klokka 15.20. Tirsdag morgen begynner Anders Behring Breivik å forklare seg. Dersom han får lov av dommerne vil han starte med å lese opp en 30 minutter lang tale han har skrevet.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse