annonse

Kraftmilliardær Einar Aas kan bli slått konkurs: - Ja, det er dessverre tilfellet

SLIK BOR HAN
SLIK BOR HAN: Dette er praktboligen til strømmilliardær Einar Aas på Naxbie i Grimstad
Einar Aas

En av Norges rikeste menn med pressemelding: «Onsdag kveld ble hele min portefølje tvangssolgt av Nasdaq».

Pål Yngve Berg Bjørn Atle Eide

Agderposten snakket med Einar Aas på telefonen klokken 13.30 torsdag.

Kraftmegleren bekrefter innholdet i pressemeldingen han har sendt ut. 

–  Ja, jeg kan bekrefte innholdet. Det er dessverre tilfellet. Jeg har ut over det ingen kommentarer. Snakk med Nasdaq, sier han. 

BAKGRUNNENTapte formuen på et gigantisk veddemål

Pressemeldingen til Aas

Slik lyder pressemeldingen fra Aas: 

«Mandag 10. september var det ekstraordinære prisendringer i det nordiske og tyske kraftmarkedet. Jeg har hatt for stor posisjon i forhold til likviditeten i markedet og i løpet av mandagen ble de siste 350 millionene av mine frie likvide midler overført. Dette var ikke tilstrekkelig til å dekke tapet og tirsdag ble jeg derfor satt under administrasjon av Nasdaq- børsen. Onsdag kveld ble hele min portefølje tvangssolgt av Nasdaq, dette medførte et svært stort personlig tap. Følgen av dette er akkord eller personlig konkurs.» 

NASDAQ er et amerikansk elektronisk aksjemarked, og er ifølge Wikipedia det nest største aksjemarkedet i USA og i verden. Det er dette selskapet selskapet som eier Nasdaq OMX, hvor kraftderivatene omsettes og som igjen eier flere nordiske børser.

Einar Aas hadde en nettoinntekt på over 830 millioner kroner i 2016, og ifølge skattelistene en formue på 2,1 milliarder.

Han er i tillegg kjent for å være mediesky, og har vært sett på som selveste wonderboy i kraftinvestor-miljøet.

Aas har på sin vei kjøpt opp kostbare eiendommer langs sjøen i Grimstad, og på Tjuvholmen i Oslo. Han har brukt nærmere 150 millioner, og betalt kontant. I tillegg har han investert over 200 millioner kroner i spanske eiendomsprosjekter de siste årene.

Akkord er ifølge konkursloven en prosentvis reduksjon av gjelden som en konkurstruet person eller bedrift kan benytte seg av for å lettere betale tilbake det han skylder. På denne måten blir man kvitt noe av gjelden, og unngår muligens konkurs.

Ber om ro for seg og familien

Investoren bor selv på Naxbie rett øst for Grimstad sentrum, der han har revet og bygd opp en storslått bolig.

Han har også kjøpt opp flere eiendommer i nabolaget, og området han har tilegnet seg anses å være blant Grimstads mest påkostede.    

Aas kommer for øvrig også med følgende anmodning i den oppsiktsvekkende pressemeldingen han altså selv har bekreftet å stå bak:

"Utover dette vil det ikke bli gitt noen ytterlige kommentarer, og jeg håper av hensyn til meg og min familie at dette blir respektert", skriver han. 

Må dekke tapene

Ifølge nettavisen E24 opplyser Nasdaq  at de nå vil be medlemmene av misligholdsfondet om bidrag til å fylle på fondet som følge av at man tar penger derfra for å dekke tapene til Aas.

Nasdaq  nevner  ikke Aas ved navn, men skriver at et av clearing-medlemmene deres har vært i brudd med marginreglene, skriver E24.

Ifølge Nasdaq OMX vil både Nasdaq Commodities og Nasdaq Clearing operere som normalt, og den misligholdte porteføljen skal være stengt og under kontroll, i følge Nettavisen.

annonse