annonse

Livsfarlig vepsesommer

VEPSEÅR: VEPSE� R: Overlege Frode Tinderholt ved Sykehuset Telemark forteller om mange vepsestikk-innleggelser i sommer. I tillegg regner han med en rekke alvorlige tilfeller blant fastleger og legevakt som ikke rapporteres inn. I gjennomsnitt dør ett eller to mennesker som følge av vepsestikk hvert år i Norge. FOTO: REIDAR PEERSEN (Foto: REIDAR PEERSEN)

Sykehuset Telemark merker eksplosiv økning i henvendelser og innleggelser etter en ekstrem vepsesommer. Flere av tilfellene har vært kritiske.

  • Camilla Lindgren

SKIEN I tillegg til utallige ambulanseutrykninger og henvendelser til legevakt per telefon, har Sykehuset Telemark i løpet av sommermånedene hatt rundt 15 personer innlagt til behandling og overvåking på akutten. I to av tilfellene har det stått om liv.
– Senest i går hadde vi ei jente her inne som hadde blitt stukket på nesen og fått en allergisk reaksjon. Hun var bevisstløs da hun kom og måtte gjenopplives etter hjerte- og lungestans. Det gikk heldigvis bra, men det sier noe om hvor dramatisk et lite stikk kan utarte seg, forteller overlege Frode Tinderholt.

Alvorlig allergi

Den ekstremt høye frekvensen av alvorlige vepseepisoder i sommer henger sammen med mengden av veps.
– Når vepsen stikker oftere, rammer den flere som kanskje ikke visste at de er allergiske. Det vet man sjelden før det skjer, sier overlegen.
Allergikere rammes gjerne uventet og veldig fort, og mest alvorlig er stikk i halsen og munnen.
– Ved en kraftig reaksjon opplever du gjerne svimmelhet, kaldsvette og kvalme. Det er også vanlig å få pustevansker, og da kan det skille bare minutter mellom liv og død, sier Tinderholt.
Går helst bra
I de aller fleste tilfeller går det heldigvis bra. For selv om vepsestikk kan gi livstruende allergiske reaksjoner, understreker overlegen at veps slett ikke er farlige for folk flest.
– Av flere tusen bi- og vepsestikk hvert år, fører omtrent ett av 250 til ekstrem sjokkallergi, informerer Tinderholt.
– Det vanligste er at man får en lokal reaksjon i form av svie og kanskje en liten hevelse som går over av seg selv.

Likestilling

– Hvem og hvor rammer vepsen oftest?
– Det er vanskelig å si. Så vidt vi har observert, skiller ikke vepsen mellom alder, kjønn eller kroppsdeler, ler assistentlege Anupam Chandra som har tatt imot flere av vepsepasientene i sommer.
– Der det finnes bar hud, slår den seg nysgjerrig ned på jakt etter mat. Da gjelder det å forholde seg rolig og unngå for mye veiving med armene som bare tirrer vepsen mer.


(Arkivartikkel fra 15.08.2008)
Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse