FOTO: JOAKIM S. ENGER

Ruser seg på felgrens

Politiet har sett at flere benytter seg av rent GBL når de ruser seg. Det samme stoffet blir brukt som felgrens i andre land.

TO DØDE AV OVERDOSE

TO DØDE AV OVERDOSE: Politioverbetjent Skule Worpvik. FOTO: FREDRIK PEDERSEN

I helgen opplyste politiet og sykehuset at seks personer fra Grenland hadde fått i seg overdoser av det narkotiske stoffet GBL. Disse ble behandlet på intensivavdelingen på Sykehuset Telemark.

Facebook-knapp kommer her

- GBL er en kjemisk sammensetning, og brukes til masse forskjellig, forteller Skule Worpvik, politioverbetjent i Telemark politidistrikt.

LES OGS� : Flere innlagt etter overdose

Kjøpes over internett

Ett av områdene GBL blir brukt, er, ifølge Worpvik, i forbindelse med rengjøring.

- Det brukes i sterke rensemidler og vaskemidler, sier han, og viser til at GBL blant annet brukes som felgrens i utlandet.

- Det er ikke lovlig å selge i Norge, men kjøpes over internett, sier Worpvik, og legger til at det heller ikke er lovlig å innføre stoffet til landet. Likevel gjør Tollvesenet en god del beslag av GBL på grensene, ifølge politioverbetjenten.

- Blandes ut på kjøkkenet

Utblandet GBL er en sentral ingrediens i et annet narkotisk stoff - nemlig GHB.

- GBL er et veldig mye sterkere stoff. Men det er ikke ph-nøytralt, så det er ubehagelig å få i seg, forklarer Worpvik, og viser til at enkelt lager GHB av GBL, sitronsyre og kaustisk soda. Sitronsyre og kaustisk soda iblandes for å balansere forholdet mellom syre og base i stoffet.

- Det kan blandes ut på kjøkkenet, sier Worpvik, som har sett en tendens til at flere benytter seg av av rent GBL i russammenheng.

Ifølge Worpvik blir både GBL og GHB brukt i russammenheng, men hvis man bruker GBL rent, skjer det en kjemisk reaksjon i kroppen, og stoffet omdannes til GHB. Siden GBL er sterkere enn GHB, krever det mindre doser av GBL for å få GHB-rusen.

- Vi har jevn informasjon om at stoffet blir brukt, sier Worpvik.

- Fort inn og fort ut

Liliana Bachs, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, forteller at GHB og GBL er avhengighetsskapende og dempende stoffer.

- Det er noen som bruker det jevnlig, sier hun, som  tror bruken av stoffene kan ha en sammenheng med at både GHB og GBL har en hurtig virkning.

- Det går fort inn og fort ut, sier hun.

- Ekstremt risikabelt

Kristian Heldal, klinikkoverlege på Sykehuset Telemark, forteller at siden det nå i helgen kom inn så mange pasienter med GHB-forgiftning, kan det tyde på at stoffet som har vært i omløp, har vært sterkere enn det man har vært vant til. Han forklarer at sykehuset over lang tid har sett en gradvis økning av pasienter som kommer inn med dette.

- Det er ekstremt risikabelt å innta. Det er en veldig kort avstand mellom ønsket rus og alvorlige forgiftninger, sier han.

Han viser til at forgiftning kan føre til bevisstløshet og pustebesvær.

Blir observert

- Man blir akutt bevisstløs. Det skjer veldig raskt, og man kan i ytterste konsekvens risikere å dø, sier han. Han legger til at det derfor er viktig at helsepersonell blir kontaktet hvis det er mistanke om forgiftning.

- Man kan slutte å puste, eller bli liggende slik at man ikke får puste, sier Heldal.

Pasienter som blir innlagt med forgiftning, gis støttende behandling på sykehuset.

- De blir observert til de våkner igjen, sier han, som også har forstått det slik at alle de seks som ble innlagt i helgen, nå er utskrevet.

Ifølge Folkehelseinstuttet kan GHB forekomme som en fargeløs, luktfri væske med salt smak. Stoffet skal også finnes i kapsel- og pulverform.