sykehus

sykehus: FOTO: JOAKIM S. ENGER

Ruser seg på felgrens

Politiet har sett at flere benytter seg av rent GBL når de ruser seg. Det samme stoffet blir brukt som felgrens i andre land.

TO DØDE AV OVERDOSE

TO DØDE AV OVERDOSE: Politioverbetjent Skule Worpvik. FOTO: FREDRIK PEDERSEN

I helgen opplyste politiet og sykehuset at seks personer fra Grenland hadde fått i seg overdoser av det narkotiske stoffet GBL. Disse ble behandlet på intensivavdelingen på Sykehuset Telemark.

Facebook-knapp kommer her

- GBL er en kjemisk sammensetning, og brukes til masse forskjellig, forteller Skule Worpvik, politioverbetjent i Telemark politidistrikt.

LES OGS� : Flere innlagt etter overdose

Kjøpes over internett

Ett av områdene GBL blir brukt, er, ifølge Worpvik, i forbindelse med rengjøring.

- Det brukes i sterke rensemidler og vaskemidler, sier han, og viser til at GBL blant annet brukes som felgrens i utlandet.

- Det er ikke lovlig å selge i Norge, men kjøpes over internett, sier Worpvik, og legger til at det heller ikke er lovlig å innføre stoffet til landet. Likevel gjør Tollvesenet en god del beslag av GBL på grensene, ifølge politioverbetjenten.

- Blandes ut på kjøkkenet

Utblandet GBL er en sentral ingrediens i et annet narkotisk stoff - nemlig GHB.

- GBL er et veldig mye sterkere stoff. Men det er ikke ph-nøytralt, så det er ubehagelig å få i seg, forklarer Worpvik, og viser til at enkelt lager GHB av GBL, sitronsyre og kaustisk soda. Sitronsyre og kaustisk soda iblandes for å balansere forholdet mellom syre og base i stoffet.

- Det kan blandes ut på kjøkkenet, sier Worpvik, som har sett en tendens til at flere benytter seg av av rent GBL i russammenheng.

Ifølge Worpvik blir både GBL og GHB brukt i russammenheng, men hvis man bruker GBL rent, skjer det en kjemisk reaksjon i kroppen, og stoffet omdannes til GHB. Siden GBL er sterkere enn GHB, krever det mindre doser av GBL for å få GHB-rusen.

- Vi har jevn informasjon om at stoffet blir brukt, sier Worpvik.

- Fort inn og fort ut

Liliana Bachs, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, forteller at GHB og GBL er avhengighetsskapende og dempende stoffer.

- Det er noen som bruker det jevnlig, sier hun, som  tror bruken av stoffene kan ha en sammenheng med at både GHB og GBL har en hurtig virkning.

- Det går fort inn og fort ut, sier hun.

- Ekstremt risikabelt

Kristian Heldal, klinikkoverlege på Sykehuset Telemark, forteller at siden det nå i helgen kom inn så mange pasienter med GHB-forgiftning, kan det tyde på at stoffet som har vært i omløp, har vært sterkere enn det man har vært vant til. Han forklarer at sykehuset over lang tid har sett en gradvis økning av pasienter som kommer inn med dette.

- Det er ekstremt risikabelt å innta. Det er en veldig kort avstand mellom ønsket rus og alvorlige forgiftninger, sier han.

Han viser til at forgiftning kan føre til bevisstløshet og pustebesvær.

Blir observert

- Man blir akutt bevisstløs. Det skjer veldig raskt, og man kan i ytterste konsekvens risikere å dø, sier han. Han legger til at det derfor er viktig at helsepersonell blir kontaktet hvis det er mistanke om forgiftning.

- Man kan slutte å puste, eller bli liggende slik at man ikke får puste, sier Heldal.

Pasienter som blir innlagt med forgiftning, gis støttende behandling på sykehuset.

- De blir observert til de våkner igjen, sier han, som også har forstått det slik at alle de seks som ble innlagt i helgen, nå er utskrevet.

Ifølge Folkehelseinstuttet kan GHB forekomme som en fargeløs, luktfri væske med salt smak. Stoffet skal også finnes i kapsel- og pulverform.

 

Delta i debatten!

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.
Les mer om våre regler og moderering.