annonse

Stor snøskredfare i fjellet i Telemark i helgen

ADVARER
ADVARER: Det er stor fare for snøskred i fjellet vest i Telemark i helgen. (Foto: Arkiv)

Skredfaren i flere av fjellområdene i Sør-Norge øker samtidig som vinterferien starter på store deler av Østlandet. For Telemarks del er de vestligste fjellområdene som er mest utsatt.

  • NTB

En oversikt fra Varsom.no viser at faregraden for snøskred vil trolig øke fra moderat (2) til betydelig (3) i flere deler av Sør-Norge lørdag, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Slik blir været: – Dette blir ikke akkurat den beste vinterferien å dra på hytta i

– Det har lenge vært rolige forhold i Sør-Norge, men nå er det meldt snø i helgen. Derfor er det viktig å øke årvåkenheten for dem som skal ut i fjellet, sier vaktleder i Snøskredvarslingen, Espen Nordahl.

Populære vinterferiedestinasjoner i Telemark som Rauland, Haukeli og Gaustablikk er alle områder hvor det i helgen er betydelig fare for snøskred.

– Én skiløper kan utløse skred

Ifølge NVE bør man være svært forsiktig når man ferdes i fjellet. Vanlige turgåere bør holde seg unna skredfarlig terreng der det meldes faregrad 3, og være observant i nærheten av bratte skråninger eller fjellsider hvor skred kan løsne lenger oppe.

– Det blir skredproblemer det snøen legger seg. Det er skjerpende for situasjonen at det har vært kaldt og klart vær lenge. Snøen som ligger i terrenget nå blir et svakt lag når den får ny snø på toppen. Dette svake laget kan en skiløper påvirke, sier snøskredvarsler Ragnar Ekker i NVE til NRK.

Endrer seg brått

Varselet kan endre seg brått fra faregrad 1 – liten, til 3 – betydelig på Vestlandet og flere steder i fjellet i Sør-Norge lørdag. Idet det blåser opp og kommer nysnø i fjellet til helga, vil det legge seg flak av fokksnø over de svake lagene i snødekket.

Det fører til ustabile forhold i mange fjellsider over hele Sør-Norge, særlig sør for Stad.

annonse
annonse
annonse

annonse