Da ekstremværet traff vidda natt til lørdag var det enkelte deltagere som måtte få bistand fra andre deltagere. Team "Studentene" måtte trå til og trekke dobbel oppakning + en syk deltager i en av pulkene i over 5 km for å komme seg i sikkerhet ( Kai-Otto Melau/Xtremeidfjord)

Syk deltaker måtte fraktes fem kilometer i pulk i snøstorm

Dramatikk for deltakerne i skiløpet Expedition Amundsen.

HARDT: Fredrik Mandt fra Skien er prosjektleder for Expedition Amundsen. (FOTO: REIDAR PEERSEN)

LANGT:Løpet gikk fra Haukeli til Eidfjord. En distanse på rundt 105 kilometer.

I helga gikk skiløpet Expedition Amundsen av stabelen. Løpet, som blir karakterisert som «verdens hardeste skiløp» går fra Haukeli til Eidfjord. En distanse på 105 kilometer, tvers over Hardangervidda.

Facebook-knapp kommer her

150 våghalser hadde meldt seg på løpet, av disse møtte 136 frem til starten torsdag kveld på Haukeli. Men det var langt fra alle som kom seg i mål.

– Det ble mye verre enn vi forutså. Det ble skikkelig vær. Nok en gang viste Hardangervidda hvem som bestemmer, sier prosjektleder for Expedition Amundsen, Fredrik Mandt.

24 timers overnatting på vidda

Av de 136 som startet løpet var det 51 som måtte bryte løpet underveis. På grunn av dårlig vær var det også 63 deltakere som ble værfaste ett døgn ved sjekkpunktene ved Litlos og Viersla hvor arrangørene hadde kontroll på alle.

– Det ble full storm på fjellet og mange måtte ta et døgns pause midt ute på vidda. Det var ikke forsvarlig å bevege seg på vidda med det været som var i området, sier Mandt som legger til at arrangørene hele veien hadde kontroll på deltakerne.

Måtte frakte syk deltaker i pulk

En ekspedisjon over Hardangervidda byr på mye dramatikk. På vei til det sjekkpunktet ved Viersla ble en av deltakerne syk. Da stilte et av de andre lagene opp og hjalp den syke.

– Han ble lagt i en pulk, og deretter fraktet fem kilometer frem til Viersla hvor han fikk hjelp, sier Mandt.

– Mer enn en konkurranse

Han mener at hendelsen viser at ekspedisjonen er mer enn en konkurranse.

– Det handler om at man kjemper mot en felles «fiende», nemlig været og Hardangervidda. Selv om man har et startnummer på brystet så viser man omsorg for hverandre underveis og hjelper hvis noen trenger det. Det gikk bra med denne deltakeren, og det er mye takket være de som hjalp til, sier Mandt.

Alternativ målgang i Røldal

Som tidligere nevnt var det 136 deltakere som startet løpet fra Haukeli, men av diverse grunner var det flere som måtte gi seg underveis.

– For mange av deltakerne ble det en ekstremt hard fysisk og psykisk påkjenning. Ingen tvil om det. Etter at deltakerne fortsatte løpet på søndag måtte flere av deltakerne sette kurs mot en alternativ målgang i Røldal. Men de får selvfølgelig godkjent løpet uansett, sier Mandt.

Gode tilbakemeldinger

Han sier at tilbakemeldingene har vært gode etter at løpet ble avsluttet.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger, både fra deltakerne selv men også fra familie og venner av deltakerne. Alle deltakerne var utstyrt med GPS, og alle kunne følge med hvor deres deltaker befant seg til enhver tid. Det er mye takknemlighet med oppdateringene underveis, sier Mandt før han legger til:

– Det ble en annerledes ekspedisjon på grunn av det ekstreme været. Det er mange likheter med ekspedisjonen som Roald Amundsen gjennomførte i 1896, som jo er bakgrunnen for løpet. Nå skal vi evaluere arrangementet for å se om vi kunne gjort noe annerledes. Men været kan vi uansett ikke styre over. Og været på Hardangervidda kan være nådeløst. Det fikk deltakerne erfare i år, sier Mandt.

Løpet ble nok en gang vunnet av Thomas Andersen på tiden 21 timer og 55 minutter. Beste lag ble Team Tran på tiden 23.47 og beste kvinnelige utøver ble Camilla Ianke (32.14).

LES OGSÅ:

Les også

På forsiden nå

Jobb lokalt (234)