TILTALT: Muhammad Jundullah (i midten) er tiltalt for trusler mot kongehuset og regjeringen. Her deltar han i en demonstasjon utenfor den amerikanske ambassaden i forbindelse utgivelsen av videoen «Innocence of Muslims». (FOTO: SCANPIX)

Tiltalt for å ha truet Kongen

Muhammad Jundullah, islamisten fra Skien, er tiltalt for å ha truet kongehuset gjennom en video på YouTube.

- Ingen tiltale er forkynt ennå. Hvis politiet ønsker en rettslig prøving av om videoen på YouTube kan være en trussel mot kronprinsen i hans yrkesutøvelse, så skal vi ta den, sier hans forsvarer, advokat John Christian Elden.

Tiltalen er unntatt fra offentlighet, men Varden kjenner innholdet i den.

Facebook-knapp kommer her

Jundullah, som betyr «Guds soldat», er tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 99:

Trusler mot øvrigheten

«Den som ved vold, trusler eller andre ulovlige midler søker å hindre Kongen, Regenten, Statsrådet, Stortinget eller noen av dets avdelinger, Høyesterett eller Riksretten i sin virksomhet, straffes med fengsel i inntil 15 år. Det samme gjelder hvis handlingen er rettet mot noen av medlemmene i Statsrådet, Stortinget eller Høyesterett. Medvirkning er straffbar.»

- Tiltalen er ikke offentlig fordi vi ikke har fått forkynt den for han. Vi vet ikke hvor han er, sier statsadvokat Carl Fari ved Det nasjonale statsadvokatembetet.

Tiltalen ble tatt ut 19. desember, for nesten en måned siden.

Varden har tidligere skrevet at PST tror tiltalte på et tidspunkt har vært i Syria og deltatt i borgerkrigen der.

Jundullah er tiltalt for trusler gjennom en video han publiserte på YouTube 17. januar.

Han ble pågrepet i sitt hjem i Skien dagen etter, og ble varetektsfengslet i to uker.

Video på YouTube

PST mener både kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre ble truet i videoen på YouTube. Deretter ble en lenke til videoen lagt ut på en Facebook-gruppe som er laget i forbindelse med en demonstrasjon mot norske soldaters deltakelse i Afghanistan.

Videoen inneholder en relativt kjent islamsk sang på arabisk, med norske undertekster, og viser blant annet bilder av kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre.

«Å Allah ødelegg dem og la det være smertefullt», heter det i den norske oversettelsen av sangen.

– Guttestreker

Ifølge hans forsvarer, John Christian Elden, er videoen bare noe hans klient har snekret sammen på gutterommet.

Den består ifølge Elden av tilfeldig sammenraskede bilder fra internett og en allerede publisert tekst fra en islamsk nidvise.

– Han visste ikke engang at en av mennene på bildene var kronprinsen. Videoen er utelukkende en protest mot den norske deltakelsen i krigen i Afghanistan, har Elden tidligere sagt til Varden.

Det lyktes ikke Varden å komme i kontakt med Elden mandag.

Sentral i nettverk

Muhammad Jundullah er sentral i det islamistiske nettverket «Profetens Ummah», der Arfan Bhatti, Mohyeldeen Mohammad og Ubaydullah Hussain er sentrale medlemmer.

– Dette er Norges mest ekstreme muslimske miljø, mener rådgiver for ekstremisme i Antirasistisk Senter, Shoaib Sultan.

Nettverket har arrangert flere demonstrasjoner mot Vestens krigføring i Afghanistan og det de mener er krenking av profeten Muhammed.

Hyller bin Laden

De støtter aktivt mulla Krekar, og hyller Osama bin Laden. Jundullah ble intervjuet av vg.no etter en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden og sa:

– USA kjemper en krig de kommer til å tape. De har ikke en eneste Osama bin Laden, vi har tusen Osama.

Under demonstrasjonen ble det ropt slagord som: «Jøder, jøder. Muhammeds hær skal vende tilbake. Obama, Obama, we love Osama».

Det er satt av fire dager til rettsaken i Nedre Telemark Tingrett fra 29. april.

 

Jobb lokalt (214)