TO DØDE AV OVERDOSE

TO DØDE AV OVERDOSE: Politioverbetjent Skule Worpvik. (FOTO: FREDRIK PEDERSEN)

Tre personer døde av overdose

På én uke har tre personer mistet livet som følge av overdose.

HILSEN: En siste hilsen var lagt ned i snøen. (FOTO: MARIT SCHULSTOK)

MINNET: På Bakkestranda var ungdom tirsdag kveld samlet for å minnes den ene av de to jentene som døde av overdose. Både tente lys, roser og siste hilsener var lagt ned i snøen. (FOTO: MARIT SCHULSTOK)

Politiet foretar tirsdag formiddag en pågripelse i saken. Fire personer er siktet for besittelse, mistanke om produksjon og oppbevaring av et nytt narkotisk stoff på en adresse i Vestfold. Sannsynligvis dreier det seg om butanediol, et narkotisk stoff som blant annet lages av rensemiddel som benyttes i industrien.

Facebook-knapp kommer her

Det opplyser politioverbetjent Skule Worpvik. Han er leder for organisert kriminalitet ved Telemark Politidistrikt, og kan fortelle at politiet nå befinner seg i bolighuset i Vestfold. Etterforskningen har ført dem dit, og de tror dette stedet kan være opphavet til distribusjonen av det nye stoffet i Grenland.

13 overdoser på én uke

Forrige helg døde en 19-åring, og denne helgen døde en 20-åring og en 29-åring, alle som følge av overdose. Worpvik forteller at politiet har grunn til å tro at noen av brukerne har kjent hverandre.


Sist uke skrev Varden at det var seks overdoser, men politiet anslår at det dreier seg om hele 13 overdoser på én uke, hvorav tre har resultert i død.

Worpvik opplyser at flere personer fra miljøet meddelte informasjon forrige helg. De siste dagene har politiet dermed med større sikkerhet kunnet si at det er butanediol, et rensemiddel i industrien. Han forteller at miljøet har tatt grep selv, og at overdosene har skapt en spesiell stemning blant de pårørende.

Unge brukere

- Særlig yngre folk er litt ukritiske til hva de tar inn. GHB har vært et problem en god stund, men hvis folk tar dette og tror det er GHB, kan det få store konsekvenser. Stoffet er fem til ti ganger sterkere, sier Worpvik.

Nye stoffer i omløp

Det er en stor økning i bestilling av narkotika og utstyr for produksjon via internett. Det kom mer frem i politirapporten fra Kripos om hovedfunnene i Norges narkotikakriminalitet. Den 14. februar ble det vedtatt at ti nye stoffgrupper er å regne som narkotika.

Stoffet 1,4-butanediol er en forløper til stoffet GHB, med lignende virkninger og doser. Det er ett av de nye stoffene som er registrert i narkotikaforskriften. 1,4-butanediol omdannes raskt i kroppen til GHB, og har fem til ti ganger kraftigere virkning enn GHB. Tror det har vært på markedet i Grenland i noen måneder.

Tirsdag kveld var venner av den ene av jentene som mistet livet samlet på Bakkestranda for en minnestund. Lys ble tent og roser og hilsener ble lagt ned i snøen.

 

På forsiden nå

Jobb lokalt (238)