annonse

TSS best i landet

I hvert fall på ett område er TSS best i landet: Sentralsykehusets operasjonsavdeling i den nye vestfløyen har den desidert mest bakteriefrie luften, også når operasjoner pågår.

  • Ola Kr. Gjertsen Reidar Peersen (foto)

- Vi har i løpet av de siste årene foretatt mikrobiologiske luftmålinger av bakterieinnholdet ved en rekke sykehus i hele landet. Resultatene fra de målingene som nå foreligger fra TSS, er desidert best, sier forsker Eirik Ask ved Telelab, Skien til Varden.
- Dette er virkelig gledelig og vi er selvfølgelig kjempeglad. Dette er gode nyheter for våre pasienter, sier oversykepleier Torhild Bjørbæk, operasjonsavdelingen.

1 bakterie

Forsker Ask har foretatt mikrobiologiske luftmålinger før og under ortopediske operasjoner. Hofteprotese.
- Mens ortopedene foretok inngrepet var det mindre enn en bakterie pr kubikkmeter luft. Det er forsvinnende lite, det er nesten ingen ting. Resultatet er glimrende. Akseptabel grense er 10 bakterier pr kubikkmeter luft.
For generelle kirurgiske operasjoner viser målingene som ble lagt fram i forrige måned, 25 bakterier pr kubikkmeter luft. Akseptabel grense er 100 bakterier.
For 5 år siden foretok Ask målinger i TSS gamle operasjonsavdeling.
- Resultatene fra den nye operasjonsavdelingen er fra 100 til 200 ganger bedre enn fra de gamle operasjonsstuene!
Det er ingen tvil om at ventilasjonsanlegget i det nye servicebygget på TSS fungerer optimalt. I den nye oparsjonsavdelingen er luften så ren at risikoen for at opererte pasienter skal få tilleggsbelastninger på grunn av luftsmitte, er meget, meget liten. Risikofaktoren øker jo flere bakterier det er i luften.
Luftsmitte er imidlertid bare en av flere risikofaktorer for postoperative sårinfeksjoner.

Kvalitet

Forskeren har foretatt O-målinger i operasjonsstuene om morgenen før noen andre personer hadde vært i rommet. Dette for å undersøke om ventilasjonsanlegget eller selve bygningen avgir mikrober. Disse målingene ble gjort både for å undersøke bakterier og muggsopp.
Målingene er tatt i høyde med operasjonsfeltet. Målinger ble tatt fra pasienten var på plass på operasjonsbordet til inngrepet var avsluttet. Målingene ble tatt bare 50-70 cm fra operasjonsfeltet. I tillegg ble det utført målinger ved instrumentbordene mens operatørene var i aksjon.
Alle målinger viser utmerket luftkvalitet.


(Arkivartikkel fra 18.10.1997)
Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse