annonse

Halvors drøm ble virkelig. Gikk løpet med 20-talls MS-syke

GIKK LØPET
GIKK LØPET: Halvor Bjørkum (t.v.) gikk Skagerakløpet sammen med et 20-talls fra MS-foreningen lørdag. – En drøm, mener Bjørkum. (Foto: Tom Arne Borgersen)
SAMLET
SAMLET: Telemarkingene i MS-foreningen var samlet før starten på Skagerakløpet. Etter løpet var det "etterpålag" hos Halvor Bjørkum. (Foto: Privat)

For tre år siden gikk MS-syke Halvor Bjørkum og en til Skagerakløpet for første gang. Lørdag var over 20 fra Telemark MS-forening med.

Tom Arne Borgersen

– Jeg kaller Skagerakløpet for babyen min, sier Halvor Bjørkum som da hadde en drøm å få flere fra MS-foreningen med.

Siden den gang har det ballet på seg, som han selv sier det. I lørdagens Skagerakløp var det 20 fra foreningen som fullførte femkilometeren.

LES OGSÅ: Trener for å leke med barnebarna når han blir eldre

– La oss kalle årets Skagerakløp for en «høydare». Det er fantastisk at vi setter foreningen og sykdommen på kartet. Det var nettopp det drømmen min handlet om, sier Halvor som har hatt MS siden 2002.

Nervrologisk sykdom

I følge Direktoratet for E-helse (helsenorge.no) er multippel sklerose (MS) en nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet (hjerne og ryggmarg). Nervetråder fra nervecellene i sentralnervesystemet er kledd i en isolasjonskappe (myelinskjede) som gjør at signalene ledes raskere mellom sentralnervesystemet og resten av kroppen. Ved MS blir selve ledningssystemet, både myelinskjeden og selve nervetrådene i hjernen og ryggmargen skadet. Dette gjør at nervesignalene forstyrres eller blokkeres.

– Det gir problemer av ulike slag. Det er nesten ingen MS som er lik. Personlig er en slik aktivitet en kamp, hvor staver er viktig. Balansen er så dårlig. Jeg har en gangfunksjon som er redusert, forklarer han.

LES OGSÅ: Hverdagen ble totalt endret da Espen fikk sin tredje hodeskade

Fatigue er også en del av sykdommen. Ekstrem trøtthet er et vanlig symptom hos MS-pasienter.

– Det er et normalt sykdomsbilde, og som kanskje er mitt hovedproblem, forklarer Halvor.

610 med

Lørdag lot MS-syke, familie, fysioterapeuter og andre medlemmer av MS-foreningen sykdom være sykdom, og var med på Skagerakløpet sammen med over 600 andre.

– Hovedhensikten er å vise at det går an, at vi ønsker å sette sykdommen på kartet og gi folk et annet bilde enn at vi er pleietrengende personer som må ha rullestol, sier han.

Ut fra Halvors egen forskning, mener han at det er gjort en medisinsk endring på hvordan man skal behandle MS-pasienter.

– For 40 år siden skulle man hvile når man fikk sykdommen. Nå er det trening som gjelder, sier han.

Og trening ble det nok av under lørdagens trim.

LES OGSÅ: Stina måtte evakuere banen etter skyting  

– Det er fantastisk, mener Halvor.

Han hadde med seg sin egen fysioterapeut, som støttet, krevde og manet hele veien.

– Det sier ganske mye om henne når hun gjør dette på egen fritid, uten betaling, skryter 44-åringen som er Odd-fan.

Det var på Skagerak Arena han fikk øynene opp for Skagerakløpet.

– Jeg tenkte at dette var noe for meg, og den fem-kilometeren hadde jeg veldig lyst til å gjennomføre, forklarer han.

Så ble gjort i 2014.

Ikke kunne han drømme om å ha over 20 med seg i 2017.

– Det er fantastisk, og i lørdag hadde vi med folk fra hele Telemark, fra Kviteseid til Kragerø, sier han.

Etter løpet åpnet Halvor hjemmet sitt og hadde et såkalt «etterpålag», og finansieringen for at så mange fra MS-foreningen kunne være med kom etter hjelp fra Extrastiftelsen Express og Telemark fylkeskommune.

Telemark MS-forening er et lag av MS-forbundet, og har i Telemark 300 medlemmer.

– Dette er personer med MS-sykdommen, samt støttemedlemmer, men det er dessverre ikke alle med diagnosen som organiserer seg eller engasjerer seg, forklarer han.

I Telemark var det i januar 2017 omkring 350 personer med MS i Telemark.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse
annonse