STOLTE MØDRE: Bjørg Åse Byggland (t.v.) og Signe Bjørg Krog er stolte av Ånund Lid Byggland og Magnus Krog. I helgen var de med å arrangere COC-renn i Høydalsmo. FOTO: NILS-TORE OLSEN

Mødrene med suksessoppskriften

De er fra Høydalsmo og har to sønner som markerer seg. Hvilke?

WORLD CUP NESTE: Ånund Lid Byggland ble nummer to i norgescupen i helgen. neste onsdag er det world cup i Drammen.

I vinter har Ånund Lid Byggland tatt sølv på sprinten under senior-NM. Magnus Krog tok NM-gull og kom nylig hjem fra VM i Val di Fiemme med en sølvmedalje fra lagkonkurransen, etter en fantastisk tredjeetappe.

Dermed er svaret relativ enkelt; mødrene som produserer edelt metall er Bjørg Åse Byggland og Signe Bjørg Krog.

Facebook-knapp kommer her

Dugnad

I helgen ble det nok en gang arrangert COC-renn i kombinert i. Det betyr at de aller fleste i bygda sto på pinner for idrettslaget – som vanlig!

– Jeg er seremonimester. Det vi si at jeg har ansvaret for premieutdelingen, sier Bjørg Åse, mens en bunke med euro ligger trygt plassert i premiekonvoluttene.

– For min del har jeg fått litt fri i år, for jeg har vært litt sliten. Men jeg er tilgjengelig der det er behov. Enten det er å fylle på toalettpapir eller smøre mat, forklarer Signe Bjørg, som så å si kom rett fra ski-VM.

– Men det er mange som gjør mye mer en oss. De må ikke glemmes, poengter de to mødrene.

Stolte

– Hvor stolte er dere av medaljene i vinter?

– Jeg er jo stolt, sier mamma Krog – litt sjenert.

– Hvordan var det å se gutten være med å gå inn til VM-sølv og attpåtil være løperen som fikk Norge inn i gullkampen?

– Stort. Kjempestort. Da Magnus Moan spurtet på oppløpet løp jeg fram og tilbake og ropte det jeg var god for. Tårene presset seg fram da jeg så hvor knepent han tapte spurten.

– Men for all del, VM-sølv er fantastisk stort.

Mor Byggland var ikke mindre aktiv da sønnen gikk for NM-gull.

– Jeg var syk og måtte bli hjemme. Men foran tv-skjermen var jeg ikke rolig. Jeg hoppet, hoiet og ble helt vill, ler hun.

Miljøet

Spørsmålet mange stiller er hvordan en liten bygd som Høydalsmo klarer å produsere så gode løpere?

Og det kommer flere, for brødrene Anders Krog (19) og Torgeir Lid Byggland (17) er spådd en like god framtid. Dessuten er også Eivind Romberg Kvaale en av landets beste juniorer.

– Fordelen for idrettslaget er selvfølgelig at vi har snø gode forhold til å drive vinteridrett. Men det gode miljøet er også en meget viktig faktor, mener Krog.

– Da vi arrangerte NM i 2002 ble det nok satt en ny og viktig standard her oppe. Jeg tror det har betydd mye. Dessuten finnes det noen enkeltpersoner som virkelig har stått på og tatt ansvaret for å bygge miljø. En av disse er Asbjørn Byggland (broren til Bjørg Åse), tilføyer hun.

– Og når de var unger så trente de seg ikke i hel. De lekte og trente rolig, poengterer sprintmammaen.

Skigymnas

Selv postkortbygdene oppover i Telemark må melde pass når det kommer til toppidrett og videregående skole. I alle fall når det gjelder langrenn og kombinert.

- Alle fem har reist for å gå på skigymnas. Mine tre til Hovden, mens Krog-gutta flyttet til Trondheim. Men det er jo greit, for det er ikke flust av alternativer, mener Byggland, og får støttende nikk fra kvinnen ved siden av.

- Jeg pleier å si at jeg er verdens heldigste mor. Det er en gave å kunne følge opp ungene innen idretten frem til de går sine egne veier. Jobben har til tider vært hard, men det er så absolutt verdt det, avslutter Bjørg Åse Byggland.

 

Jobb lokalt (225)