annonse

Bruk boligvettet

DOBBELTSJEKK BOLIGEN
DOBBELTSJEKK BOLIGEN: DOBBELTSJEKK BOLIGEN: SINTEF Byggforsk har kommet opp med ni boligvettregler. Huskereglene skal hjelpe folk som er på boligjakt å gjøre et fornuftig kjøp. Her sjekker Sverre Holøs inne og Kari Thunshelle ute. Begge jobber i SINTEF Byggforsk. De anbefaler blant annet at man er to på visning.
GÅ GRUNDIG TIL VERKS
GÅ GRUNDIG TIL VERKS: G� GRUNDIG TIL VERKS: Undersøk nøye den boligen du vurderer å kjøpe. Les verditaksten eller tilstandsrapporten, og be om dokumentasjon, råder Kari Thunshelle og Sverre Holøs i SINTEF Byggforsk. (Foto: )
<B>TAKSJEKK
TAKSJEKK: TAKSJEKK: Sverre Holøs fra SINTEF Byggforsk understreker at taket kan være noe av det dyreste å reparere. (Foto: )
<B>RØMNINGSVEI
RØMNINGSVEI: RØMNINGSVEI: Kari Thunshelle i SINTEF Byggforsk, tester rømningsveien på et soverom. (Foto: )
V� TROMSNORMEN: Er oppussingen av badet gjort av fagfolk, og er våtromsnormen fulgt, spør Sverre Holøs.
SJEKK OVER ALT: Det kan bli kostbart å reparere feil eller mangler som skyldes dårlig håndverk, som for eksempel fører til vannskader.
<B>MAI 2011
MAI 2011: MAI 2011: Vinduets produksjonsår er som regel preget inn i avstandsskinnen mellom glassene. (Foto: )
VANNET MÅ VEKK
VANNET MÅ VEKK: VANNET M� VEKK: Er det fall mot sluket, eller fall fra sluket? (Foto: )
<B>KLINKEKULETRIKSET
KLINKEKULETRIKSET: KLINKEKULETRIKSET: Med en klinkekule finner du ut om det er fall mot slukene på våtrom, og om andre gulv er skjeve. (Foto: )
Boligvettreglene SINTEF Byggforsk

Boligen er det dyreste du skal kjøpe, men det er mye som skal sjekkes for å unngå at du skaffer deg en problemkåk. Pugg de nye boligvettreglene.

  • Tekst: Bjørn Hugo Pettersen Foto: Stian Lysberg Solum
  • NTB Scanpix

– Det er ekstra dumt å risikere millioner på en bolig som er full av feil og mangler. Du kan gjøre den risikoen så liten som mulig hvis du vet hva du skal se og spørre etter på visning, sier Sverre Holøs, seniorforsker i SINTEF Byggforsk.

Facebook-knapp kommer her

Derfor har SINTEF Byggforsk nå lansert ni boligvettregler. Reglene skal hjelpe boligkjøpere å sette seg inn i eiendomsmarkedet, hindre kjøpstabber, og at folk lar seg lure av dyktige selgere.

– Lukter det godt av nystekte kanelboller eller duftelys på en visning, kan det være fordi selgeren ønsker å stenge vekk andre lukter fra for eksempel fukt og råte, bemerker Holøs.

Vær kritisk på visning

Flere av punktene i boligvettreglene handler nettopp om det å gå på visning. Det første man bør gjøre er å trene på å gå på visningsrunde, mener Kari Thunshelle, senior prosjektleder i SINTEF Byggforsk.

– Gå noen testrunder i det området du har tenkt å kjøpe bolig. Da danner du deg et inntrykk av hva du vil ha, hva du skal se etter og hva du kan få for de pengene du har til boligkjøp. Samtidig får du erfaring med hva det er du møter på visning, og det hjelper deg å sile ut de boligtypene du ikke er villig til å by på, sier Thunshelle.

Hun understreker at man bør ha med noen, gjerne en som har litt kunnskap om boliger.

– � være to på visning er bra fordi det er flere til å spørre, lytte og se. Det er ikke alltid lett å få med seg alt, og det er godt å ha noen å diskutere med etterpå. Den som ikke har planer om å kjøpe boligen, ser ofte med et mer kritisk blikk enn den som er på boligjakt. Om du virkelig har lyst på boligen, bør du dessuten gå to ganger på visning. Den andre gangen etter å ha fordøyd inntrykk, lest papirene nøye og forhørt deg med noen som kan mer om ting du lurer på etter første runde, sier Kari Thunshelle.

Spør om det dyre

Vær ekstra nøye med de mest kostnadskrevende delene av et hus som badet, taket og eventuelle skader som følge av sopp, råte og vannlekkasjer.

Er tilbygg og garasjer byggemeldt? Hvilken isolering har boligen? Hvordan står det til med det elektriske anlegget? Hvor gamle er vinduene? Er boligen brannsikker? Har boligen god ventilering? Hvilke innvendige vegger kan enkelt rives for å lage nye romløsninger? Er det fall mot sluket på våtrommet, eller, som det noen ganger er, fall fra sluket? Er oppussing av våtrom utført av fagfolk som har fulgt våtromsnormen? Er ombygging av kjeller og loft til nye boligrom gjort forskriftsmessig? Er det nødvendig med vedlikehold, og i så fall hva slags? Og hva med støy?

Med borettslag eller sameie er det viktig å sjekke om det er planlagt oppussing som gir høyere husleie. Byggeår, boligtype og eierform er viktige utgangspunkt for å ha gode spørsmål til megler eller selger.

Du bør kalkulere kostnadene ved eventuelle feil, mangler eller nødvendig vedlikehold inn i boligkjøpet. Hvis det er noe ved boligen du ikke får svar på, kan man by med det som et forbehold.

Skal du kjøpe hus? Nå kan du enkelt sjekke hva den har kostet tidligere. Kanskje du lurer på hva snittprisen i ditt område er – og hvor mye naboen måtte ut med? Eller når det selges flest boliger?
Nå kan du sjekke alt dette, og mer til, i Vardens eiendomsbase på varden.no, som inneholder flere tusen eiendomsoverdragelser i Telemark.
 

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse