Varden

Annonsorinnhold

- Dette er alle festivalers drøm

- Dette er alle festivalers drøm

Festivalsjef Jostein Forsberg ved Notodden Blues Festival er strålende fornøyd med at legendariske Ry Cooder kommer til årets festival.

- Det at vi fikk til det umulige og fikk booket Ry Cooder må sies å være alle festivalers drøm, sier Forsberg.

Når Ry Cooder går på scenen torsdag 2. august er det den første konserten han spiller i Norge på over 30 år. Dette blir også hans eneste konsert i Europa denne sommeren. Den legendariske gitaristen har gitt ut en rekke soloalbum, har spilt sammen med mange verdenskjente musikere og band, og har vært inspirasjonskilde for et uttal gitarister verden over.  11. mai i år ga han ut nytt album og han kommer til Notodden med både nye låter, og et utvalg av hans mest kjente sanger gjennom karrieren.

- Notodden Blues Festival presenterer sitt beste program noensinne denne sommeren, sier festivalsjefen.

Han kan nemlig friste med navn som Bonnie Raitt, Gov't Mule, Vintage Trouble, Amund Maarud & Lucky Lips, Sugaray Rayford Band, Knut Reiersrud Band og Ana Popovic.

NOTODDEN BLUES FESTIVAL - NOTODDEN BLUES FESTIVAL Festivalsjef Jostein Forsberg ved Notodden Blues Festival er strålende fornøyd med at legendariske Ry Cooder til årets festival.

NOTODDEN BLUES FESTIVAL: Festivalsjef Jostein Forsberg ved Notodden Blues Festival er strålende fornøyd med at legendariske Ry Cooder til årets festival.Foto: NOTODDEN BLUES FESTIVAL

Stolt historie

At festivalsjefen tror at årets festival kan bli tidenes beste sier ikke lite. Det er over enn 30 år siden en liten gruppe ildsjeler gjorde alvor av drømmen om å lage en bluesfestival på Notodden. Fabrikkhallene stod tomme etter industrinedleggelser, og lysene var slukket. Etter at startskuddet gikk i 1988 vokste festivalen i rekordfart, og har gjort Notodden kjent langt utenfor egne landegrenser. 

- Siden vi var først i Norge til å lage bluesfestival, og sånn sett kom med noe nytt ble vi lagt merke til. Festivalen vokste år for år, fordi publikum møtte opp i større mengder enn vi hadde planlagt. Vi måtte improvisere og lage flere konserter for at alle skulle få med seg opplevelsen, forteller Forsberg.

I dag omtales Notodden Blues Festival som ”alle norske bluesfestivalers mor” og er internasjonalt kjent som ”Europas beste bluesopplevelse”. Notodden refereres stadig til som bluesbyen.

- Gjennom over 30 år har det naturlig nok vært både opp og nedturer, gleder og sorger. Sånn er livet. Bluesen er håpets musikk. Vi hadde ikke så mye i 1988, men vi hadde håpet. Vi hadde bluesmusikken. Vi hadde Kåre Virud, Notodden Blues Band og alle de andre, sier han.

For alle

Lyset er for lengst slått på igjen på Notodden. Tusenvis av publikummere har fått med seg stemningsfulle konserter, deltatt på workshops, vært med på bluescruise på Heddalsvatnet, sett spennende bandkonkurranser og hatt gode matopplevelser.

- Uten det entusiastiske og lojale publikummet som har kommet tilbake år etter år og uten ildsjelene som har bygget opp festivalen stein for stein hadde vi aldri klart å få til dette her. Heller ikke uten alle de frivillige som er med på gjennomføringen, sier Forsberg.

At festivalen har satt sine spor er synlig på mer enn en måte. Et lite festivalkontor har vokst seg til Bok og Blueshuset på Notodden, der det blant annet er konsertscene, studio, øvingslokaler og Europas eneste bluesmuseum, Notodden Blueseum.

I tillegg jobber festivalen målbevisst med å nå ut til alle. Bluesseminar for ungdom har blitt til Little Steven’s Blues School, det arrangeres Barnehageblues, Eldreblues og diverse gratiskonserter.

- Notodden er litt Mississippi. Bluesen kom ut av en slags desperasjon, et behov for glede og for å danse. Selv om ingenting lå til rette. Vi hadde ingen konsertsaler. Som Mississippi hadde juke joints, hadde vi nedlagte fabrikkhaller. Det fikk duge. Vi hadde ikke store hoteller. Men folk improviserte, campet og lokalbefolkningen åpnet hjemmene sine for publikummere. Slik er det fortsatt, sier festivalsjefen.

Håper på fremtida

Til sammen har Bluesen gitt Notodden og innbyggerne der en ny identitet. I fjor feiret festivalen jubileum med brask og bram. Forsberg vil likevel ikke dvele for mye ved fortida, og gleder seg til veien videre for festivalen.

- Vi har bluesen, vi har hjerterom og med åpne armer ønsker vi velkommen til bluesfestival første helgen i august,  så flere kan få oppleve den beste musikken som finnes, avslutter han.

Innholdet i denne artikkelen er ikke lagd av Vardens redaksjon, men av Vardens annonseavdeling.

Varden er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på varden.no er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post: annonser@varden.no