Varden

Annonsorinnhold

Hjertet banker blått på Notodden

Hjertet banker blått på Notodden

Hva har Ry Cooder, Van Morrison, B.B. King, Little Steven og ZZ Top til felles? De har alle tatt turen ene og alene til Norge for å spille på Notodden Blues Festival. Hvordan gikk Notodden fra å være industriby til å bli hele Europas blueshovedstad?

Fabrikkhallene var tomme og lysene slukket på Notodden. Stemningen var på mange måter dyster og mørk i den tidligere industribyen da ideen om en bluesfestival ble satt ut i livet for første gang i 1988. Bak ideen stod en gruppe ukuelige ildsjeler med et inderlig ønske om å produsere opplevelser i den tidligere yrende byen. Publikum lot ikke vente på seg, og festivalen vokste seg stor i rekordfart. Det virket som om alle ville til Notodden. Folk valfartet til Telemarksbyen, lysene kom på igjen og en ny livsgnist ble tent. Det vokste frem en ny identitet bygd på musikk og kultur. Folkene bak festivalen har bygd stein på stein. Bluesfestivalen har blitt verdenskjent. Bluesseminar for ungdom er blitt til Little Stevens Blues School og universitetsutdanning i blues. Det lille festivalkontoret i Bjørnstjerne Bjørnsonsgate er blitt til kulturhuset Notodden Bok og Blueshus. Næringslivstreff er blitt til Blues Business – regionens største og mest ambisiøst anlagte næringslivskonferanse. Blues er blitt byens sterkeste merkevare og identitetsknagg.

VARBLU02

«Alle norske bluesfestivalers mor»

Notodden Blues Festival brakte noe nytt til Norges levende musikkscene og det ble lagt merke til. Festivalarrangementet vokste år for år og publikum møtte opp i større mengder enn det vi hadde planlagt. Vi måtte improvisere og lage flere konserter slik at alle fikk en del av «Bluesen». Publikum ble inspirert og reiste hjem og startet sine egne festivaler og bluesklubber. Det ble nærmest en folkebevegelse på 1990-tallet, og stadig kunne man høre folk forklare: «Det begynte med at vi reiste til Notodden». Ingen kunne i sin villeste fantasi tenke seg en slik utvikling da NBF vokste opp av ruinene etter tungindustrien. Det hadde heller ikke vært mulig hvis ikke dette lille lokalsamfunnet i Telemark hadde støttet opp om de ildsjelene som først tok initiativ til bluesfestival på Notodden. Det hadde heller ikke vært mulig uten et entusiastisk og lojalt publikum som kom tilbake år etter år og campet på alle mulige og umulige steder. Eller de mange frivillige som hvert år er med på å bygge en bluesby som skal stå noen dager, før den rives ned og leverer den tilbake i den stand den var.

Artistene lar heller ikke vente på seg, de ønsker å spille på Notodden og den lille bluesbyen i landet langt i nord har blitt en snakkis blant verdens bluesstjerner. Det er byens, og festivalens sjel de kommer for å oppleve. Og som gjør at de kommer igjen og igjen. Listen over blues-, soul- og rockestorheter som har opptrådd på Notodden er nærmest uendelig og inkluderer artister som B.B. King, Buddy Guy, ZZ Top, Robert Plant, George Thorogood & The Destroyers, Solomon Burke, Gary Moore, Van Morrison, The Black Keys og mange, mange flere. Bluesuka på Notodden er tettpakket med stemningsfulle konsertopplevelser, lærerike workshops, idylliske bluescruise på Heddalsvannet, morsomme familieprogram, spennende bandkonkurranser og gode matopplevelser.

Notodden er litt Mississippi.

Blues som musikkform oppsto blant svarte slaver i USA på slutten av 1800-tallet. Musikken oppsto utfra en desperasjon, men også etter et behov for glede og dans. Litt sånn var det også på Notodden.  Der Mississippi hadde juke joints, hadde vi nedlagte fabrikkhaller. Det fikk duge. Notodden hadde ikke store hoteller, men folk improviserte, campet og lokalbefolkningen åpnet hjemmene sine for publikummere. Slik er det fortsatt. Bluesen ble en del av en omstillingsprosess. Blues er trøst, blues er medisin, blues er fest og godt humør og den fremelsker det gode i oss alle. Blueslegenden John Lee Hooker sa det så enkelt og godt: «The Blues Is A Healer». Notodden har bluesen, Notodden har hjerterom og Notodden ønsker alle velkommen med åpne armer til bluesfestival første helgen i august for å oppleve den beste musikken som finnes.

En faglig tungvekter

Notodden Blues Festival er Norges fremste drivhjul og frontkjemper for sin sjanger. Det har vært festivalens sprengkraft og gjort den til en viktig aktør på nasjonalt og internasjonalt faglig nivå. Festivalen har siden 1991 årlig delt ut NBFs Bluespris til artister, organisasjoner eller enkeltpersoner som har gjort en spesiell innsats i forhold til musikkformen blues i Norge. NBF tok initiativ til å etablere Norsk Blues Union i 1997. Festivalen fikk status som norsk knutepunktfestival for blues i 2007, og ble i 2010 hedret med «Keeping the Blues Alive Award» for beste internasjonale bluesfestival. KBA deles ut av den internasjonale organisasjonen Blues Foundation i USA og regnes som bluesens svar på Grammys.  NBF var også en av hovedaktørene bak etableringen av European Blues Union og NBF deltar aktivt på styrenivå i The Blues Foundation som har sitt sete i Memphis, USA.

Notodden Blues Festival 2018

VARBLU03

Etter et forrykkende 30-årslag i 2017, nærmer vi oss brått festival nr. 31. Lovordene rundt årets festival har ikke latt vente på seg og mange gleder seg enormt til et så sjeldent besøk som det Ry Cooder er. Festivalbookere landet over omtaler det som «Festivalsommerens beste booking». Øystein Greni har sagt at «… verdens to beste gitarister er Jimi Hendrix og Ry Cooder, og for min del er Ry Cooder hakket bedre enn Hendrix». Klassekampen sier «Takket være Notodden Blues Festival er gitarmaestroen fra Los Angeles tilbake etter 25 år». Dagbladet kaster seg på og sier; «Her blir det liv, Ry Ry. For et comeback fra «Den Fortapte Sønn»», og kaster en 6’er på terningen til Cooders nye album.

Ry Cooder er ikke alene om å besøke årets Blues Festival. Både Bonnie Raitt og Gov’t Mule headliner henholdsvis fredag og lørdag. Bonnie Raitt er et ikon i amerikansk musikk og bluesens kvinnelige B.B. King. Den amerikanske slide-gitaristen og sangeren har en bred appell og har i dag opparbeidet seg legendestatus med sin musikkstil der hun blander blues, rock, roots og pop på en særegen måte. Hun har stått på ønskelisten til festivalen i mange år og endelig har det lykkes. Bonnie Raitt er den perfekte oppfølgeren til suksessen med Buddy Guy i 2017.

Gov’t Mule er heller ikke et besøk man skal kimse av. Med Warren Haynes i front, er dette bandet som skapt for NBF 2018. Denne genierklærte supergitaristen og mangeårige Allman Brothers-medlemmet leverte en forrykende konsert på brygga i 2011 for 5000 gjester. Med Gov’t Mule er de Sørstatsrockens fremste fanebærere og har bygd sin suksess på en enorm musikalitet og deres egen mesterlige blanding av rock, blues, soul, jazz og country.

Man kan ikke skryte nok av hovedartistene på Notodden i år, men programmet inneholder en hel rekke med artister og band som fortjener publikums oppmerksomhet under festivalen. Dana Fuchs & The Amy Winehouse Horn Section, The Welch Ledbetter Connection, Doug MacLeod, Vintage Trouble, Sugaray Rayford, Southern Avenue, Ana Popovic, Adam Douglas, Ronnie Jacobsen, Joakim Tinderholt, Amund Maarud & Lucky Lips, og Jon Cleary er bare noen av de mange artistene som kommer. Notodden Blues Festival fremstår som festivalen med stor F i 2018. Det er i Bluesbyen Notodden man definitivt  må være 2. – 5. august.  

Innholdet i denne artikkelen er ikke lagd av Vardens redaksjon, men av Vardens annonseavdeling.

Varden er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på varden.no er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post: annonser@varden.no