Øker: Selveierleiligheter i Skien og Porsgrunn er attraktive for investorer som vil leie ut. Eldre selveierleiligheter som her i Brekketun har hatt en pen prisoppgang i senere år.Foto: Tore Øyvind Moen Foto: Tore Øyvind Moen

Oslo-investorer kjøper leiligheter i Grenland: – I Grenland øyner de muligheter for oppgang

Osloinvestorer ringer eiendomsmegler Kristin Hyni Bakken hos Aktiv i Skien. – Dette er folk som investerer i selveierleiligheter, forteller hun.

UTLEIE: Selveierleiligheter i Skien og Porsgrunn er attraktive for investorer som vil leie ut.Foto: Tore Øyvind Moen Foto: Torte Øyvind Moen

Investorenes interesse har gitt sentrale selveierleiligheter en pen prisoppgang.

– Sentrumsnære selveierleiligheter i Skien og Porsgrunn er det Oslo-investorer vil ha. Det er godt utleiemarked i Grenland, og i forhold til Oslo er eiendomsprisene lave, sier hun.

– Når en selveierleilighet i Skien kan kjøpes for 1,8 millioner og leies ut for 9–10.000 i måneden, er det gunstigere for investorer enn å gi fem millioner i Oslo og få 18–19.000 kroner i måneden. Det er ikke lenger noe stor tro på stigende priser i Oslo. I Grenland derimot, øyner de muligheter for oppgang. Flere er og positivt overrasket når de kommer hit. En av dem synes Skien er som et stort Grünerløkka, forteller megleren.

Selveierleiligheter: Eiendomsmegler Kristin Hyni Bakken (til høyre) og daglig leder Marianne Høimyhr ved Aktiv i Skien.Foto: Tore Øyvind Moen Foto: Tore Øyvind Moen

Selveier ettertraktet

For utleie er det selveierleiligheter som er interessant. Disse har få begrensninger i forhold til utleie. I både Skien og Porsgrunn er det overvekt av borettslagsleiligheter og få selveierleiligheter og adgangen til utleie i borettslagene er begrenset. Ved en gjennomgang av historikk på noen selveierleiligheter i nordre bydel i Skien, går det fram at disse har hatt en pen prisoppgang de siste årene.

Boligprisene falt i juli: – Det som er positivt er omsetningstiden

I Slemdaltun, Brekketun og Baggertun ved Skien sentrum er det selveierleiligheter. Mens kvadratmeterprisen (p-rom) for en av leilighetene i 1991 var på 10.000 kroner, steg den til 18.000 i 2002 og 33.000 kroner i 2019. Selveierleilighetene i Schweigårdsgate 17 (Prix-bygget) har tilsvarende utvikling. Kvadratmeterprisen på en av leilighetene viser at kvadratmeterprisen på 18.000 kroner i 2005 steg til 24.000 kroner i 2012 og 32.000 kroner i 2019.

Trått marked

Hyni Bakken er bekymret hvis maksimalt lånebeløp begrenses ytterligere fra 5 til 4,5 ganger bruttoinntekten.

– For unge par med én i jobb med 400.000 i lønn og én student, er dagens lånegrense to millioner hvis man har 300.000 i egenkapital. Med en reduksjon blir maksimum lån 1,8 millioner. En stor del av boligmarkedet, deriblant mange selveierleiligheter, faller da utenfor rekkevidde, sier hun.

– Vi merker at dagens begrensninger allerede har lagt en demper på markedet bekrefter Marianne Høimyhr, daglig leder hos Aktiv i Skien.

Solgte nettopp én

– Vi solgte nettopp én selveierleilighet til to Oslokarer. Prisen var rundt 1,3 millioner kroner og de investerer her siden Porsgrunn er universitetsby, forteller Kurt Thingstad, daglig leder hos Krogsveen Porsgrunn.

Studenter: Kurt Thingstad, leder for Krogsveen i Porsgrunn solgte leilighet til Osloinvestorer.Foto: Tore Øyvind Moen Foto: Tore Øyvind Moen

Her vil de bygge 63 nye leiligheter

Det er få selveierleiligheter til slags sentralt i Porsgrunn, men Krogsveen har nylig solgt fire i nyere bygg.

– Det er ikke lenger det store behovet hos de store firmaene for å leie leiligheter. Det legger en demper på utleiemarkedet. Med kvadratmeterpriser fra 45 til 61 tusen som det ble på flere selvleiligheter vi nylig solgte er det vanskelig å få lønnsomhet. Det er mye til leie i prisklassen opp til 12-13.000 kroner, sier Thingstad.

Sentrum attraktivt

– Vi har nylig solgt en leilighet til en investor fra Tønsbergområdet, sier Torgeir Halsen, daglig leder for DNB Eiendom i Telemark. Det var en leilighet nede mot en million kroner. Han konstaterer at sentrumsleiligheter er attraktive.

– Vi solgte nettopp en leilighet med heis i Brekketun. Vi satte prisantydning på 2.190.000, men den gikk for 2.650.000 kroner. Det gir 36,8 tusen kroner per kvadratmeter og viser at disse leilighetene har fått et prisløft, sier han.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Skien og Porsgrunn lå i september på 23.695 kroner per kvadratmeter.

Attraktiv: Interesen for leiligheten DNB Eiendom solgte i Brekketun var meget god, forteller daglig leder Torgeir Halsen ved DNB Eiendom i Skien.Foto: Tore Øyvind Moen Foto: Tore Oeyvind Moen