annonse

Realistiske drømmerom

NYTT
NYTT: Enkelt uttrykk med liten øy i nyoppusset kjøkken. Husk at man som regel må gjøre noe med vegger, gulv og ta. (Foto: Delilla)
DRØM
DRØM: Oppussingen kan bli både dyr og slitsom. Kanskje burde man sette seg ned og nyte synet når det hele er over? (Foto: Ikea FOTO)
VASKEROM
VASKEROM: Kommer det gjester dit? Mange kommer langt med god orden og fuktsikkert gulv. (Foto: Ikea FOTO)
FLISER
FLISER: Verken bad eller kjøkken trenger mye fliser. Her har man konsentrert seg om dusjhjørnet. Enkle, åpne hyller fyller flere behov. (Foto: IKEA FOTO)
Så mye bruker nordmenn på oppussing

Har du råd til nytt bad, vaskerom eller kjøkken? Vi har sjekket hva det koster – og hvordan du bør prioritere for å få pengene til å rekke lengst mulig.

 • Pernille Amdahl / NTB

Er du godt i hus, men drømmer om å bygge ut eller pusse opp de viktige rommene? Planlegg godt.

73.000 kroner er den statistiske sannheten om hvor mye penger husstandene bruker når de har et oppussingsprosjekt. Det meste går ifølge Prognosesenteret med til bad og kjøkken.

Her er noen realiteter og noen råd som hjelper deg å begrense kostnadene for de dyre rommene:

Badet

Trekk pusten, tell til ti, og innse at det blir dyrt.

Fra Oslo oppgir VVS-spesialisten at prisene deres starter på 200.000 inkludert moms, mens Baderomsentreprenøren har levert bad for 180.000 kroner. Flere andre ligger i samme prislandskap. Bygger man et helt nytt bad. er det ikke urealistisk å ende opp med en kvadratmeterpris på 25–30.000 kroner.

Daglig leder Anders Torp hos Comfort-kjeden på Bryn i Oslo mener det ofte blir dyrere.

– Vårt snittbad ligger på 300.000 til 320.000 og er rundt 4 kvadratmeter stort. Full pakke innebærer riving av alt det gamle, bytting av sluk, nye gulv, vegger, nytt elanlegg, utstyr og arbeid. Mesteparten av pengene går til å betale håndverkerne. For noen koster utstyr og møbler bare rundt 30.000 kroner, og det gir ikke så stort utslag å velge noe rimeligere, sier Torp.

– Mye må gjøres av autoriserte håndverkere, men vil du gjøre noe selv, kan du satse på riving, maling og sjauing. Noen vil også klare å legge fliser, sier Torp.

Jo mindre baderom, desto høyere kvadratmeterpris.

FLISER
FLISER: Verken bad eller kjøkken trenger mye fliser. Her har man konsentrert seg om dusjhjørnet. Enkle, åpne hyller fyller flere behov. Foto: IKEA FOTO

Vaskerom

Kurver til hvitt, farget og finvask. Lange bordflater der man kan sortere duftende rent tøy. Mange bærer på en våt drøm om et både praktisk, pent og fuktsikkert vaskerom.

Kvadratmeterprisen kan bli noe lavere enn for et bad – dersom man da ikke vil innrede og pynte det som et oppholdsrom. På den annen side kan det også bli dyrere dersom man bygger i en råkjeller og må grave eller bore plass til større installasjoner som rør.

Elektroinstallatør Rolf Langeland minner om at man trenger flere typer fagfolk til våtrommene. Både byggereglene og hvilke rettigheter du har i ettertid, er knyttet til bruk av fagfolk, og det svært lite lurt å gjør jobben selv.

– Elektrikerarbeidet alene, med nye kurser, stikkontakter og varme i gulvet, vil nok komme på en 20.000 kroner, sier han. – I tillegg skal mureren, rørleggeren og kanskje også en snekker ha sitt. Har man håndverkere som samarbeider, er det ikke bare praktisk, det kan også være mer økonomisk fordi de jobber raskt og koordinert og som regel slipper å misforstå hverandre.

Hvitevarene er et kapittel for seg, med stor variasjon i prisene.

VASKEROM
VASKEROM: Kommer det gjester dit? Mange kommer langt med god orden og fuktsikkert gulv. Foto: Ikea FOTO

Kjøkkenet

Mens HTH oppgir priser på et standard kjøkkeninteriør fra 23.000 til 67.000, avhengig av størrelsen på rommet, ber IKEA om 2383 kroner for sin minste og enkleste variant.

Oppbygging og fornyelse av kjøkkenet er som for våtrom: Aldri veldig billig, men med store prisforskjeller. For kjøkken gir også valg av utstyr og interiør mye større utslag på totalprisen enn for bad.

– Prisen kan variere fra 200.000 til 2 millioner, sier daglig leder Andre Angelillo hos Byggmester Christensens Eftf.

Alt kommer an på om det er IKEA eller skreddersydd, om rommet er stort eller bare er et kjøkkenhjørne, og om forholdene fra før av ligger til rette for å ha skap, hvitevarer, vann og alt det andre man trenger.

– Et kjøkken der alt skal bygges opp fra bunnen av, koster i snitt over 250.000 hos oss, anslår Angelillo.

Byggmesteren Hannevik Bygg anslår 150.000-200.000 for et gjennomsnittskjøkken, mens håndverkerne De Lilla lander på 200.000.

– Vi har også levert et kjøkken på 35 m² til 2 millioner kroner, forteller partner og prosjektansvarlig Christian Sommerfelt hos De Lilla.

– De fleste må uansett gjøre et eller annet med gulv, vegger og tak når de setter i gang med nytt kjøkken. Man er også pålagt å fornye en del av det elektriske anlegget, så det er ikke så lett å redusere håndverkerprisene, sier han.

Valg av hvitevarer har derimot stor betydning for prisen: Komfyr, kjøleskap og oppvaskmaskin kan til sammen koste over 100.000 kroner om du velger på øverste hylle – og 6000 om du kjøper det rimeligste du finner.

DRØM
DRØM: Oppussingen kan bli både dyr og slitsom. Kanskje burde man sette seg ned og nyte synet når det hele er over? Foto: Ikea FOTO

Vær edruelig

– Folk har en tendens til å bli revet med, mener elektroinstallatør Rolf Langeland. Han har vært gjennom mange prosjekter som tar av før boligeierne innser at de må spare i siste sving.

– Budsjettet tar slutt, og de må ta malingen selv. Men å klatte til godt håndverk med dårlig maling er dumt, synes Langeland.

– Vær edruelig når fristelsene dukker opp på halvveien. Mange begynner med en fornuftig plan og er grundige med å spørre oss håndverkere om råd underveis. Det er her det ofte går galt. Vi er flinke til å gi råd, og de som pusser opp er flinke til å la seg friste. Mitt råd er å legge en plan på forhånd og holde seg til den, sier Langeland.

Generelle råd for å holde prisene nede

 • Behold så langt det går plasseringen av vask, oppvaskmaskin og elektriske installasjoner i kjernerommene. Kostnadene ved å flytte apparater og utstyr knyttet til vann og avløp kan bli særlig høye.
   
 • Drømmer du om kjøkkenøy? Vurder om du virkelig har plass nok til å få glede av den, og spar utgiftene med å flytte vann og strøm til midten av rommet hvis svaret blir nei.
   
 • Dyre materialer er ikke nødvendigvis best. Velger man en plate av laminat til kjøkkenbordet, får man en slitesterk overflate som kan holde i mange år.
   
 • Fliser på kjøkkenet kan erstattes med flater malt med maling beregnet på kjøkken.
   
 • Tenk gjennom behovet for å gjøre vaskerommet skinnende lekkert. Skal du ha gjester der? Hvis ikke kan det godt se ut som et arbeidsrom.
   
 • Bruk våtromspaneler i stedet for fliser på badet. Det finnes paneler som kan lure selv en håndverker til å tro at det er ekte fliser. Følg med på nye produkter!
   
 • Hold øye med prisene, og sjekk om det er rabatter å hente gjennom dine håndverkere eller hovedkjøp. Man kan for eksempel få rabatter på hvitevarer når man kjøper et helt kjøkken.
   
 • Skap med hyller er billigere en skuffer. HTH regner med at man hos dem kan spare opptil 60 % på et standard kjøkkenunderskap med dør og hylle sammenlignet med et tilsvarende underskap med to store skuffer.
   
 • Ikke dytt inn for mange møbler. Beregn hvor mye skapplass du faktisk trenger. Kanskje du kan stable vaskepulver, kluter eller redskaper på kjøkkenet mer effektivt enn du har gjort så langt.
   
 • Riv og kast gammelt materiale selv – husk at selv pappemballasje fra nye kjøkkenskap gir mange lass med søppel som tar kostbar tid fra håndverkerne.
   
 • Kjøkkenskap kan langt på vei monteres selv. Kjøper du derimot hele monteringstjenesten, sjekk om nødvendig tilleggsarbeid som listing og tilskjæring av benkeplater o.l. er med i tilbudet når du sammenligner.
   
 • Mal selv, særlig hvis du har litt trening og vet at jobben du gjør, ikke drar standarden ned på ellers godt (og dyrt) håndverk.
   
 • Det er prisforskjeller også mellom seriøse håndverkere. Be om tilbud fra flere, og søk etter folk på flere tjenester som Mitt Anbud og lignende om du ikke synes det er for mye å håndtere.

Kilder: Kvik, Comfort, Rolf Langeland, Byggmester Christensens eftf., IKEA, De Lilla m.fl.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse