Om du skriver inn ordet bunad i søkefeltet til Finn.no kommer det opp 7.500 treff, 198 av dem står til leie.

I Agder, Telemark og Vestfold er det i dag 32 bunader som kan leies. Prisene varierer fra 1000 til 3500 per dag for voksenbunad og fra 500 til 1000 for barnebunad.

– Bunaden min har ikke ligget ute så lenge, jeg la den ut i august. Det er første gang for meg, sier Liv Carina Lund.

– Vi har leid ut hytta flere ganger og det er gode penger å tjene på det. Hva mer kan jeg leie ut, tenkte jeg en kveld. Det ble bunaden. Den er så sinnsyk fin og selv om det er noe av det kjæreste jeg har, så er det jo synd at den stort sett skal ligge i posen sin hele året.

LEIER UT BUNADEN: Liv Carina Lund på 17.mai i Skien i 2020. Foto: privat

Gode penger

Anita Cecilie Lindvall begynte å leie ut beltestakken sin i 2016. Hun bor i Oslo, men har familie Kragerø.

Nå har hun tjent titusener av kroner på at folk trenger bunad til de litt spesielle anledningene.

– Jeg har nok tjent totalt sett mellom 50.000 og 60.000 kroner. Det var veldig stille under koronaen og nå leier jeg den ut en gang innimellom, sier Anita Cecilie.

Hun tar 2500 kroner for en «vanlig» dag, mens på 17.mai setter hun opp prisen til 4000 kroner.

– Jeg har leid ut stort sett hver 17.mai i tillegg til at det ofte er konfirmanter som trenger bunad. Jeg pleier å få opptil femten henvendelser i forkant av 17.mai. Det varierer fra åtte måneder før til bare noen uker.

– Hva skal pengene brukes til?

– Bunaden min er i trangeste laget. Så jeg sparer, så får vi se om det blir nytt bunadsprosjekt eller om jeg syr ut den jeg har.

Anita Cecilie har en ganske omfattende kontrakt som må signeres ved utleie. I Finn-annonsen nevner hun regler for reservasjon, depositum, leiepris, avbestilling og hva som skjer hvis det blir skader på bunaden.

– Også møter jeg de som skal leie i forkant. Da får jeg et inntrykk av den som skal ha den på seg.

– Har det vært noen uhell i løpet av årene?

– Det holdt på gå galt en gang. Det var min mor tok i mot bunaden og hun begynte å stusset på skoene, de hørte ikke til. Så viste det seg at hun som hadde leid hadde blandet dem med andre bunadsko. I tillegg hadde hun glemt å levere smykkene og vi fikk ikke tak i henne på en stund. Men, det ordnet seg det. Det viste seg bare at hun var litt vimsete, forteller Anita Cecilie.

MANGE ÅR: Anita Cecilie Lindvall har leid ut bunaden i mange år. Foto: privat

Mange interessert

Liv Carina forteller at hun pleier å bruke bunaden på 17.mai, men at den fortjener å bli brukt mer.

– Jeg måtte ikke tenke meg om noe særlig før jeg la den ut til leie. Hva er det verste som kan skje, det er vel at noen svir hull i den. Da må de selvsagt erstatte det selv, sier Liv Carina.

Så langt er det 242 som har fått annonsen på e-post.

– Det tyder jo på at mange er interessert, selv om jeg ikke har fått leid den ut foreløpig, sier Liv Carina.

Annonsene som ligger ute viser at det er flere i Kristiansand og Arendal som leier ut, i tillegg til Skien. En av dem som har lagt ut bunaden til leie på Finn.no forteller at hun allerede har leid ut for 17.mai 2024.

– Kan du få inn noen inntekter på det så hvorfor ikke. Alt har jo blitt dyrere, sier Liv Carina.

Felles for alle bunadene som er lagt ut til leie i Agder, Telemark og Vestfold er at de er publisert mellom juli og september i år.

Ikke noe færre som bestiller ny

En ringerunde vi har gjort viser at prisene ligger på mellom 60.000–70.000 kroner for en ny beltestakk, uten sølv. Det er viktig å presisere at bunadene da er fullt produsert i Norge.

En Vest-Agder bunad ligger fra 40.000 kroner og oppover, mens en Øst-Telemark ligger på mellom 63.000 til i underkant av 70.000 kroner.

Etter å ha snakket med fire ulike systuer er gjengs oppfatning at det foreløpig ikke er noen færre som bestiller bunad og at om man tenker å kjøpe, så bør man være ute i god tid. Gjerne 1,5 år før bunaden skal tas i bruk.