– Folk handler uten å være prisbevisst, sier Siv Cathrine Brauter.

Som eier av sju rasekatter har hun «sort belte» i veterinærer. Hun tar gjerne noen telefoner for å sammenligne priser på samme behandling hos dyrleger i området.

– Hvis en katt skal få sprøyte mot artereose, kan jeg bruke en billigere klinikk der en legesekretær gjøre det. Og skal jeg bare ha ID-merking eller avklare om en katt er drektig, så bruker jeg den billige. Er det mer alvorlige behandlinger som krever spesielt utstyr, går jeg til den som er dyrere, forteller Brauter.

Hun synes det er «litt trist» å måtte forholde seg til tre dyreklinikker, men:

– Med sju katter har jeg ikke råd til å bruke den dyreste til alle typer behandlinger.

5.500 kroner forskjell

Brauter gir et eksempel: En av kattene måtte ha sjekk av tennene og hun mistenkte TR (vanlig tannsykdom hos katter).

– En dyrlege skulle ha 8000 kroner for tannrens, bedøvelse og røntgen. Da det var påvist at tanna måtte trekkes, skulle vi komme tilbake og katten bedøves på ny før trekking. Dette kunne vært gjort i samme runde, for å spare kostnader – og jeg mener det også ville vært bedre dyrevelferd for katten å få bedøvelse kun én gang, sier Brauter.

En annen dyrlege i samme distrikt skulle ha under det halve; mellom 3000 og 4000 kroner. Den billigste hun fant, ville kreve rundt 2.500 kroner for tannsjekk og trekking.

– Begynner å lure

– Ved så store prisforskjeller, begynner man å lure litt, sier katte-entusiast Brauter, som er med i den nasjonale, åpne «Veterinærkostnader i Norge», som har nær 16.000 medlemmer. Facebook-gruppa er opprettet av private for at medlemmene skal kunne diskutere priser.

Se vår prissammenligning lenger ned i saken.

SKYHØYT: En av medlemmene på facebookgruppa har delt bildet av fakturaen hun fikk for å sjekk av en svulst hunden hennes har. Foto: Skjermdump

– Tilnærmet ran

En kvinne som betalte drøyt 7.000 kroner for en halvtimes sjekk av en svulst på hunden sin, forteller i et innlegg hvilken klinikk hun var på. Hun får en rekke kommentarer fra andre dyreeiere:

«Dette er rett å slett tilnærmet ran,» skriver en i kommentarfeltet.

«Sykt! Er en grunn for at jeg alltid spør om pris ved timebestilling. Her nede betaler vi 650 kr for ultralyd, ingen tillegg. Eller vi kan velge en samlet pris på 950 kr for begge, ultralyd pluss røntgen,» kommenterer en annen som oppgir å ha brukt en klinikk i Risør.

Flere i samtaletråden anbefaler å styre unna kjeder og heller bruke private, enkeltstående klikker.

Deltakerne i forumet deler tips med hverandre, for eksempel:

«Dyrlege XX får alle tomler opp fra oss! Fikk vaksinert alle mine tre katter for 1547,-, konkurrerende kjede skulle ha 3000,-! Fikk og tannrens av pus mye billigere enn jeg trodde var mulig etter å ha sjekket priser rundt om.»

For lesere på mobil: Sveip tabellen mot venstre for å se hele.

FORKLARER: Veterinær og medeier i Agder Dyreklinikk, Solvejg Knagenhjelm, forklarer ulike faktorer som spiller inn på prisforskjeller mellom klinikkene. Foto: Agder Dyreklinikk
DyreklinikkUltralyd for drektighetID-merkingVaksine (valpevaksine)
Risør Dyreklinikk1289,-1114,- **917,- (kjernevaksine)
Evidensia Mandal Dyreklinikk2398,-1849,- **1098,- ***
AniCura Vennesla Dyreklinikk2228,- *1581,-1165,- ****
Evidensia, Kristiansand1998,-1849,- ***1098,-***
Agder Dyreklinikk, Arendal1603,-1581,- ***1165,- ***
Grenland Dyreklinkk794,-1138,-800,-/700,- hund/katt
AniCura Skien Dyreklinikk2215,- *1572,-1159,-***
Agder Dyrlegekontor (Grimstad)750,-750,-749,- /599,- hund/katt ****
* inkl. obligatorisk konsultasjon
** redusert pris hvis del av behandling
*** redusert pris/dyr for kull
**** inkl helsesjekk
PS: prisene er innhentet i uke 42/2023

Mange faktorer påvirker pris

Veterinær og medeier i Agder Dyreklinikk, Solvejg Knagenhjelm, har en doktorgrad i immunologi. Hun sier det er flere årsaker til at prisene varierer fra klinikk til klinikk, alt fra leiepris for lokaler til lang utdanning for personalet spiller inn.

– Hvis man skal ha tilgang til godt, og oftest veldig dyrt, utstyr og ansatte som etterutdanner seg kontinuerlig, så koster det mer enn ved klinikker som har enkelt utstyr og som ikke har ansatte som drar på kurs, påpeker hun.

Knagenhjelm sier at mange dyreeiere tror at veterinærer «må håve inn store lønninger, siden det er veldig dyrt å få behandling hos veterinær».

– Det er ganske langt fra sannheten, vi ligger veldig lavt i lønn i forhold til utdanningen vår, mener Knagenhjelm.

I vår enkle prissammenligning, er det to aktører som skiller seg ut på pris som de rimeligste. Det er Agder Dyrlegekontor (Grimstad) og Grenland Dyreklinikk i Skien. Sistnevnte ber oss ta med at de har lange ventelister, og ikke kapasitet til å ta imot nye kunder.