Håvard og kona har tre barn. De bor i en enebolig i Skien og jobber begge to hundre prosent. Minst.

I fjor vasket de klær på natta, stilte inn varmtvannstanken slik at den ikke skulle bruke mye strøm når prisene var på det høyeste og de handlet mat kun én gang i uka.

Håvard anser familien sin som en helt gjennomsnittlig husstand med gjennomsnittlig inntekt.

– De viktigste grepene jeg har gjort er å snakke med banken og presse dem på renter. Jeg har tatt mange telefoner for å sjekke og presse prisene på både internett, strøm, alarmselskaper og forsikringer. Jeg har blitt god på å presse, smiler Håvard.

Og det har vært verdt det.

– Jeg tar runden en gang i året. Hver vår. På noen titalls telefoner sparte jeg 8000 kroner. Det å planlegge økonomien er noe av de viktigste grepene du kan ta, da får man en forutsigbarhet.

POTETER: Som et sparegrep av det litt morsommere slaget plantet familien Vedvik poteter i hagen i fjor. Foto: Anders Høines / arkiv

Følte seg naken

Håvard har snakket høyt på riksdekkende tv om familieøkonomien og han har vært på debatten på NRK to ganger. Første gang som et eksempel på gjennomsnittsfamilien som merker de økte utgiftene og neste gang som debattant, hvor han blant annet diskuterte med finansminister Trygve Slagsvold Vedum. At han skulle føle seg så naken og avkledd da han blottla familieøkonomien hadde han ikke regnet med.

– Jeg var nok ikke forberedt på det. Samtidig så tenker jeg at det er viktig å stå i det og fortelle hvordan det er. Vi er en helt vanlig familie, men vanlige inntekter og utgifter.

I vinter inviterte finansministeren seg hjem til familien Vedvik hvor de diskuterte familieøkonomi og konkrete grep regjeringen har gjort for å bedre situasjonen for det Vedum kaller «vanlige folk».

– Hvordan går det nå?

– Vi har tatt de grepene vi har kunnet. Vi var tidlig ute med det. Men med økende renter og høyere matpriser er det klart at å opprettholde den livstilen vi er vant til krever mer.

BESØK I VINTER: Håvard Vedvik tok i mot finansminster Trygve Slagsvold Vedum hjemme i stua. Foto: Fredrik Pedersen/Arkiv

Eneste løsning

Håvard jobber i Redningsselskapet i Arendal og er borte to uker om gangen.

– Når jeg kommer hjem har jeg tatt på meg andre jobber. Så jeg kan ikke kalle det fri de ukene jeg er hjemme, sier han og smiler.

Han har jobbet på Redningsskøyta i 15 år og i de ukene han er hjemme tar han ekstravakter på alarmsentralen og han underviser noe ved Sjøredningsskolen i Horten. I tillegg har han et enkeltmannsforetak hvor han leier seg ut for å lære bort førstehjelp.

– Renner det vann ut av et hull i glasset og man ikke kan tette mer, må man fylle på. Da vi så at det ikke var flere grep vi kunne ta, måtte vi fylle på med ekstra inntekt. Det å ta ekstrajobber ble eneste løsning. Jeg føler meg priveligert som har helse og kapasitet til å gjøre det. I tillegg til at jeg får jobbe med det jeg liker.

Han legger det il at å være hjemme i pappaperm gjorde det litt trangere økonomisk.

– Da ble det jo ikke noe ekstrajobber, for det er ikke lov. De fire månedene merket vi det, sier han.

PÅ SJØEN: Håvard Vedvik på jobb for Redningsselskapet. Foto: Privat

Ikke sydenferie

Han legger til at dette er grep de har tatt for å få ting til å gå rundt og opprettholde den livstilen de har, fortsette å spise god sunn mat, men også å kunne spare penger til barna.

– Det har blitt mindre sparing, men noe klarer vi. Bufferkontoen vi tidligere la av penger på har vi ikke hatt mulighet til å fylle på disse månedene. Men ungene mangler ingenting og det har ikke vært noen dramatiske endringer for dem.

Han tenker seg om.

– Vi har også kuttet en del streamingtjenester. Og det er klart at sydenturer har det ikke blitt noe av. Det ble en dag i Sverige i sommerferien, ellers så var det utflukter her hjemme. Men vi hadde en fin ferie. Det er egentlig ganske sykt at vi, ja sikkert mange voksne, sitter med dårlig samvittighet for at vi ikke har reist til Syden. Det er ganske irrasjonelt om man tenker seg om. Vi måler ferier i aktivitet og alle snakker om hvor de har vært, ikke om de har hatt det fint.

Familietid viktig

Med tre jobber utenom hovedjobben, går det i ett for familiefaren.

– Blir det noe familietid da?

– Vi har jo klart å lage tre barn, så vi klarer det, svarer han kjapt og smiler.

– Vi har fokus på familietid og all tid er en investering. Etter barnehageslutt og skoleslutt hver dag er det familietid. Den tiden bruker vi sammen alle fem og det gir meg mye.

STÅR PÅ: Håvard Vedvik jobber fulltid og har flere jobber på si. Foto: Tone Lensebakken