annonse

Friluftsidyll truet - Kongens Dam kan bli nedlagt

STYGT:
STYGT: Slik så det ut da Kongens Dam ble forsøkt reparert i 2014. (Foto: MORTEN LIE-HAGEN)

Kongens Dam på Herre kan bli nedlagt, med de varige følgene dette vil få for idyllen Hellestvedtvannet.

Morten Lie-Hagen

En nedleggelse av Kongens Dam rykker nærmere etter at  dameier  Bamble Bruk tidligere  har sendt NVE en søknad om konsesjon for nedlegging av demningen. Nå begynner ballen å rulle.

NVE var på befaring ved dammen for noen dager siden, og etaten vil nå vurdere om søknaden fra Bamble Bruk er grundig nok til å kunne sendes ut på høring.  Fra søknaden er sendt ut løper en frist på seks uker.

LES OGSÅFår tilbake utestedet sitt: «Torden» får skjenke 18-åringene

Bunnluke

Kongens Dam er nå kraftig nedtappet, på grunn av at bunnluka er gått i stykker. Med lite nedbør vil Hellestvedtvannet  ikke kunne fylles opp igjen. Etter den tørre sommeren er Hellestvedtvannet  nå på sitt laveste, og det egentlig så vakre området rundt ser svært trist ut.

LES OGSÅSjekk lista: 21 vil ta over rådmannjobben til Marthinsen

Store kostnader

Kommunen vil nå måtte vurdere hva den ønsker å gjøre med demningen, eventuelt å overta den, og hvilke føringer en kommunal overtakelse vil føre med seg.

Både riving og rehabilitering vil koste store penger, samtidig er Hellestvedtvannet et mye brukt friuftsområde for lokalbefolkningen og for tilreisende, sommer som vinter.

Farlig trykk

Det er heller ikke slik at man bare kan tette bunnluka og la dammen fylles opp igjen, ettersom NVE mener demningen ikke er solid nok slik den nå står. Det vil føre til et farlig høyt trykk mot toppen av demningen å stenge bunnluka og la dammen fylles opp.  Demningen må derfor fjernes i sin helhet, dersom ikke noen vil påta seg det økonomiske ansvaret for å restaurere og vedlikeholde den.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.