Mange var på plass i Kverndalen på lørdag, da det var mulighet for graffiti på veggene.
Mange var på plass i Kverndalen på lørdag, da det var mulighet for graffiti på veggene.

Benjamin (11) fikk prøve seg på lovlig graffitivegg

Lokal ungdom har fått en ny plass å drive med graffiti i Skien.

Hiphop-musikken blåste ut av høyttalerne en våt lørdags morgen i parkeringshuset i Kverndalen da Vardens journalist kom slentrende innom.

En større gjeng med graffitiartister (eller «Writere», som de kaller seg) var i gang med å spraymale undergangen. Graffiti er tradisjonelt ansett som ulovlig, men i dette tilfellet har kommunen stilt et stort område til disposisjon for taggeglade ungdom.

BJ

Én av dem som var kommet i gang var 11 år gamle Benjamin Jensen, som sprayet initialene sine på veggen. Han forteller at har holdt på med graffiti i nesten et halvt år, men at dette er første gang han får spraye ute på en ordentlig vegg.

Unge BJ synes det er artig å kunne få tagge ute på en vegg, og vi spør hva det er han har sprayet.

– Det er bare noe jeg hadde i hodet mitt. Initialene mine, «BJ», forteller 11-åringen til Varden.

Bejamin Jensen (11) fikk prøve seg med spraykanne, og sprayet inn initialene sine «BJ» i gult bak.
Bejamin Jensen (11) fikk prøve seg med spraykanne, og sprayet inn initialene sine «BJ» i gult bak. Foto: Alexander Lehmann

Det er kulturformidler Heidi Bekkevold ved Teamfritid i Skien kommune og ungdomsveileder Ammar Gunic som står for lørdagens arrangement. Flere dyktige writere fra andre steder i landet var invitert til Skien for å inspirere lokal ungdom, og senere på dagen var det konsert i parkeringshuset.

– Vi har jobbet lenge med å få til en lovlig vegg for graffiti, de har ikke hatt noe sted å gå til før, forklarer Bekkevold til Varden.

De var dermed på jakt etter et passende sted. Parkeringshuset i Kverndalen pekte seg ut som en mulig plass, og søknad ble sendt av gårde til eieren, det kommunalt eide selskapet Kontorbygg AS.

– De var positive, og vi fikk lov til å bruke hele veggen. Vi kobler dette også opp mot nybegynnerkurs og workshops som Ammar har for ungdom. Vi prøver å bygge opp et lokalt graffitimiljø, og vi tror dette er en av landets største lovlige graffitivegger, sier Bekkevold.

Ildsjel

Ammar Gunic har vært primus motor for dette i Skien, og har holdt på med graffiti siden han var 13 år gammel. Da han startet var det plasser på Klosterøya hvor det var fritt fram for graffitiwritere, men det er nå borte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– På Klosterøya hadde vi en plass hvor det kunne være i fred. Jeg ønsket å gi det samme til de nye kidsa, sier Gunic.

– Hva er det du liker med graffiti?

– Det er ikke noen fasit, det skal ikke være sånn eller sånn, man kan alltid utvikle seg å bygge på det som er din greie, sier Gunic

Det er Teamfritid i Skien kommune sammen med Montana Cans og Kontorbygg som sto for helgens arrangement.