I dag er det et nytt tregulv på plass der hvor de sytten middelaldermyntene ble funnet. Kirkeverge Mona Halsvik synes funnet er spennende. Nå håper hun at enda flere skal få opp øynene for kulturperlen Romnes kirke som ble bygget helt tilbake på 1100-tallet.
I dag er det et nytt tregulv på plass der hvor de sytten middelaldermyntene ble funnet. Kirkeverge Mona Halsvik synes funnet er spennende. Nå håper hun at enda flere skal få opp øynene for kulturperlen Romnes kirke som ble bygget helt tilbake på 1100-tallet. Foto: Andreas Soltvedt

Fant 17 mynter fra middelalderen

Gulvet i Romnes kirke skjulte en hemmelighet fra forgangne tider.

Et morkent kirkegulv kan føre til så mangt. Da det ble klart at deler av gulvet ved alteret i middelalderkirken på Romnes måtte skiftes ut, var det duket for et svært interessant funn. Til sammen sytten mynter fra middelalderen ble lokalisert da arkeolog Regin Meyer skred til verket.

De arkeologiske undersøkelsene ble gjennomført utpå vårparten i fjor. Nå foreligger rapporten knyttet til arbeidet. Førstekonsulent ved Kulturhistorisk Museum, Terje Hellan, beskriver det store myntfunnet som spennende.

Lenge siden sist

– Jeg tror dette er det største myntfunnet gjort under kirkegulv siden 1990-tallet her hjemme. Funnet er spennende, sier Hellan.

Rett nok er det gjort vesentlig større myntfunn ved norske kirkeutgravinger tidligere.

– Men det er ikke like mye graving i kirker nå som det brukte å være før i tiden. Derfor blir funnet i Nome ekstra artig, sier førstekonsulenten. De sytten myntene som ble funnet på Romnes, er nå til konservering ved Kulturhistorisk Museum.

Ærverdige Romnes kirke slik klenodiet framstår nå i mars 2014.
Ærverdige Romnes kirke slik klenodiet framstår nå i mars 2014. Foto: Andreas Soltvedt
Denne penningen var blant de sytten myntene som ble funnet under de arkeologiske undersøkelsene.
Denne penningen var blant de sytten myntene som ble funnet under de arkeologiske undersøkelsene. Foto: niku-foto 2013

Ikke for hvermannsen

– Hva kan du si om myntenes verdi anno 1200-tallet i Norge?

– De fleste myntene i funnet er kvartpenninger, antar man. Rundt år 1270 kunne du kanskje kjøpe deg et brød for en penning. Samtidig kunne en dagslønn for en håndverker i en by være fra tre til fire penninger. Sagt på en annen måte dreier det seg om småmynt, men folk flest hadde ikke mye mynt i det hele tatt på den tiden, opplyser Hellan.

– Hva vil dagens verdi være?

– Norske middelaldermynter kan være verdt mye, avhengig av forfatning. Slike mynter er imidlertid ikke lovlig å omsette, påpeker førstekonsulenten.

Mistet eller lagt der bevisst?

Arkeolog Regin Meyer sier at det kan være flere årsaker til at myntene har havnet i jordsmonnet under kirkegulvet på Romnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Myntene kan ha blitt mistet av folk som har vært inne i kirken, eller de kan ha blitt lagt der bevisst. På dette temaet er forskerne uenige om hva som er mest trolig, forteller han.

– Det som er sikkert er at myntene er havnet på stedet i forbindelse med aktivitet ved for eksempel en helgenfigur, eller et relikvieskrin, opplyser Meyer.

Kirkeverge Mona Halsvik i Nome synes det er spennende med funnet i den fredete middelalderkirken på Romnes.

– Kan det også føre til større oppmerksomhet rundt kirken?

– Ja, vi håper at enda flere skal oppdage at vi har en så flott kirke her i området, sier Halsvik.