SAMMEN FOR BYGDA: Her feirer Bjørn Thore Andreassen (foran), Øyvind Dahle, Jo Henning Kåsin og Eva Rismo Kart-bursdag i barnehagen på Gvarv tilbake i 2014. Foto: Varden

Gjenreiser de gode minnene

KOMMENTAR: Med Bjørn Thores minnefond lever ånden og auraen etter Bjørn Thore Andreassen (1973–2017) videre.

Kartfestivalen. Hvilken merkevare det var. Tuftet på ønsket om å skape noe positivt og samtidig styrke folks tilhørighet og identitet i det lokale ble festivalen gradvis bygd opp til å bli en suksess. Folk kom fra fjern og nær. Det var nærmest for en høytidsstund å regne hver gang de første artistene entret scenen i Farstadparken. Lille Gvarv hadde noe som bare lille Gvarv hadde. Verdens første heløkologiske musikkfestival.

Og visst heiet også folk på Kartfestivalen. Akkurat som festivalen heiet på folk. Midt i dette befant Kart-sjefen sjøl seg. Bjørn Thore Andreassen. Lærer, kulturformidler, musiker og festivalmotor. Han hadde evnen som gjorde at folk følte seg sett. Det var ikke noe kunstig ved det heller. For Bjørn Thore var det naturlig å utvise omtanke. Mannen hadde et stort sosialt hjerte og var glad i mennesker. Da Kartfestivalen ble etablert var også litt av poenget å gi å unge en stemme og en scene for å utvikle seg innen kultur. For Bjørn Thore Andreassen – BT blant venner – hadde en spesiell glede av å se ungdom blomstre.

Det var ting som dette som verdiforankret Kartfestivalen i Bjørn Thore Andreassens tid. Sammen med Eva Rismo, Jo Henning Kåsin og Øyvind Dahle bidro han til å gjøre folk stolte. Stolte over bygda si. Glade for å kunne oppleve flotte, kjente og store artister opptre rett utenfor stuedøra. Det var dette som var ånden og auraen rundt Kart'n. Det er slik vi ønsker å huske den.

Les også
Pengegavene strømmet inn før Bjørn Thore døde: – Vil gi tilbake i hans ånd

Så vet vi at de siste årene har vært preget av helt andre fortegn når det kommer til den samme festivalen. Det gikk skeis økonomisk da Kartfestivalen gjenoppsto med ny ledelse i 2018. Et rettslig oppgjør om økonomien fulgte etter at arrangementet hadde grunnstøtt. Partene møtes igjen i lagmannsretten seinere denne måneden. Det var ikke slik det skulle være, men er dessverre slik det er blitt.

Onsdag skrev Varden om Sigrid Dahls initiativ og opprettelsen av Bjørn Thores minnefond der tanken er å videreføre det hennes mangeårige livspartner sto for. Minnefondets kapital skal brukes til årlig utdeling av støtte til prosjekter som fremmer formålet, som etablering av band eller øvingslokaler, innspilling og utgivelse av musikk eller performance, konsertarrangement og utstilling.

Det er et raust initiativ og som tatt rett ut av Bjørn Thore Andreassens egen bok. Ei bok laget av hel ved – fylt med entusiasme, pågangsmot og gjennomføringsevne. Ei bok som rommer mange gode minner. Nå får de skinne igjen.

MINNES: Bjørn Thore Andreassen (1973–2017) – her fotografert under Kartfestivalen på Gvarv i 2014. Foto: Birgit Espedalen